Home >> Artikkelit >> Asehankinnat tuhoavat ihmiset ja ilmaston

Asehankinnat tuhoavat ihmiset ja ilmaston

26.09.2019 - 14:15
(updated: 26.09.2019 - 14:50)
  • Performanssikaksikko Marxipaanit
"Ilmatilan loukkaus", performanssi, Helsinki 17.9.2019, taiteilijakaksikko Marxipaanit- Riitta Häkälä, JP (Juha-Pekka) Väisänen

Rinteen hallitukselta löytyy rahaa aseisiin 4,5 miljardia vuosina 2020-2023. Asiasta päätettiin hiljaisella yksimielisyydellä puolustuspoliittisen selonteon ja aikaisemman Sipilän hallituksen hengessä. 

Itseään vasemmistolaiseksi hallitukseksi kutsuva kokoonpano, hallituspuolueet olivat sopineet, että budjetin yhteydessä päätettävään talouden suunnitelmaan vuosille 2020 – 2023 sisältyy yhteensä 4,5 miljardia euroa merivoimien Laivue 2020 -hankkeeseen ja ilmavoimien monitoimihävittäjien hankinnan aloittamiseen. 

Laivue 2020 –hankkeen hinnaksi on arvioitu 1,2 miljardia euroa. Hintaan kuuluvat Suomessa tehtävät alukset, Ruotsista ostettava taistelujärjestelmä ja projektikulut. Merivoimien seitsemän poistuvan aluksen tilalle hankitaan neljä modernia sotalaivaa, korvettia. 

Rinteen hallitusohjelman mukaan Hornettien suorituskyky tullaan korvaamaan täysimääräisesti eli uusien koneiden pitää vasta vanhaa tulitehoa. Hankintasopimus tehdään vuonna 2021. Kokonaisuudessaan 64 hävittäjän hinnaksi on arvioitu 7-10 miljardia ja koneiden huoltokaaren kustannuksiksi reilut 30 miljardia euroa.  

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo YLE TV 1 A-studiossa (25.9.), että varsinaisen päätöksen hävittäjähankinnasta tekevät hallituksen ministerit, jotka hyvin todennäköisesti kuitenkin lopuksi tulevat hyväksymään sen mitä armeijan asiantuntijat hävittäjähankinnasta päättävät.  

Vasemmistoliitonkaan ministerit eivät tehneet budjettisuunnitelmaan mitään varauksia tai esittäneet kansalaiskeskustelun ja rauhanliikkeen vaatimuksia laajasta kansalaiskeskustelusta, toisenlaisesta turvallisuuspolitiikasta ja vaihtoehdosta, jossa uusia hävittäjiä ei hankita ollenkaan. 

Pääministeri Antti Rinne on jo ehtinyt torpata vanhuspalvelujen budjettia ja hoitajamitoituksen laittamista kuntoon 0,7 hoitajaksi, kertomalla julkisuudessa, että “ei ole rahaa”.  Asemiljardeja ei sen enempää pääministeri kuin Rinteen hallituskaan ryhtynyt arvioimaan budjettiriihessä uudelleen, vaikka mm. sote-palveluissa olisi ollut toisenlaiselle rahankäytölle tarvetta. 

Taiteilijoiden protestiperformanssi - Ilmatilan loukkaus 

Performanssikaksikko Marxipaanit - Riitta Häkälä ja JP (Juha-Pekka) Väisänen tekivät tiistaina (17.9.) budjettiriihen kanssa samaan aikaan Helsingissä Rinteen hallituksen hävittäjähankintoja vastustavan ja rauhan puolesta kantaaottavan taideteoksen.  Taiteilijoiden valkoiset paperista taitellut rauhan hävittäjät lensivät halki kaupungin ja kuvasivat strategisia kohteita; presidentinlinnaa, yliopistoa ja eduskuntataloa. Lopuksi ilmastopoliittiset rauhanlennokit asettuivat eduskuntatalon eteen protestiksi. Nyt teos vaikuttaa sosiaalisessa mediassa.  

- Performanssin viesti oli, että 64 hävittäjän HX-hanke loukkaa rauhan ilmatilaa. Rauhanaktivistina ja taiteilijana tässä tilanteesta voi vain todeta, että aina kun sanot kyllä aseille, sanot ei ilmastolle. Ja siksi nyt on sanottava selkeä ei aseille ja kyllä rauhalle ja edistykselliselle ympäristöpolitiikalle, sanoo Marxipaanien Riitta Häkälä 
 

Ilmatilan loukkaus teoksen kuvat ja tekstit ovat esillä somessa Marxipaanien FB-sivuilla.

  •  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista