Home >> Artikkelit >> Aloitteita ja tuloksia osuuskauppatoiminnassa

Aloitteita ja tuloksia osuuskauppatoiminnassa

14.03.2020 - 09:45

Jäsenten eli omistajien ääni kuuluu Helsingin Osuuskauppa Elannon ja muiden osuuskauppojen edustajistossa, mutta vain jos joku sen sinne vie. Muodollisesti edustajisto päättää lähinnä säännöistä, tilinpäätöksestä, ylijäämän käytöstä ja hallintoneuvoston valinnasta. Käytännössä se voi kuitenkin ohjata toimintaa myös aloitteilla ja keskusteluilla.

Kommunistien ja demokraattien listaa edustava Yrjö Hakanen on tehnyt HOK-Elannon edustajistossa useita aloitteita, joista moni on johtanut tuloksiin:

* Alepa-lähikauppojen kehittäminen ja niiden hintatason alentaminen, kun se on nyt selvästi S-marketteja ja Prismoja korkeampi.

* Osuuskaupan tuloksesta osa työpaikkojen lisäämiseen ja palkkaukseen, etenkin matalimpien palkkojen parantamiseen.

* Esitys S-ryhmän johdolle vaikuttaa Kaupan liitossa niin, että luovutaan kiky-talkoista ja nostetaan reaalisesti työntekijöiden palkkoja.

* Kulttuuri- ja mielipidelehtien ottaminen laajemmin ainakin Primojen lehtihyllyjen valikoimaan.

* Ohjeistus ja toimet, joilla ehkäistään korruptiota ja kyseenalaisia kytköksiä esim. rakennusalan yrityksiin ja suhteissa kuntiin. Avoimuus ja kohtuullisuus johtajien palkoissa ja etuuksissa.

* Aloite- ja palautemahdollisuuksien kehittäminen, ilmoitustauluja asukkaiden tapahtumille ja asiakasomistaja-iltojen järjestäminen eri teemoista.

* Bonus-järjestelmän muuttaminen niin, että se ei suosi suurituloisten isoja ostoksia suhteellisesti suuremmilla ostohyvityksillä.

* Rajoituksia kaupan yö- ja sunnuntai-aukioloihin.

* S-pankin eettisten periaatteiden vahvistaminen.

* Luopuminen osallistumisesta Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

* Israelin miehitetyillä palestiinalaisalueilla valmistamien tuotteiden boikotoiminen.

Asiakasomistajat eli jäsenet voivat osuuskauppavaaleissa vaikuttaa siihen, kuuluvatko osuuskaupan uudessa edustajistossa entistä vahvempana äänet edullisemman lähikaupan, ympäristöystävällisen, työntekijöille kunnon työehdot turvaavan ja reilun osuuskaupan puolesta.
 

Ehdokaat ja lisätiedot osuuskauppavaalien kommunisteista löydät täältä

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista