Home >> Artikkelit >> Uusi suunta turvallisuuspolitiikalle

Uusi suunta turvallisuuspolitiikalle

17.12.2021 - 11:15
(updated: 17.12.2021 - 11:16)
  • Rakennetaan rauhaa, SKP, Pohjoismaat

Päätös F-35 rynnäkkökoneiden ostamisesta sitoo Suomen yhtä tiiviimmin osaksi USA:n pakottamiseen ja sotimiseen perustuvaa hyökkäyshenkistä politiikkaa. Suomelle tämä on vaarallista, koska USA:n uhittelu kohdistuu yhä enemmän Suomen rajanaapurina olevaan Venäjään. Huomattava osa suomalaisista tiedotusvälineistä on yhtynyt tähän uhitteluun ja sotaan valmistautumiseen.

 

Väitetyn turvallisuuden lisääntymisen sijasta koneiden ostaminen USA:sta huonontaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Kun Suomi harjoittaa tiivistä yhteistyötä Naton ja USA:n kanssa ja kun hävittäjät varustetaan Moskovankin taakse yltävillä ohjuksilla, on selvää, että Venäjä varautuu Suomen kautta tulevaan uhkaan. Jos tilanne kärjistyisi sotaan saakka, Venäjä pyrkisi massiivisilla iskuilla tuhoamaan Suomen hävittäjät ennen kuin ne ehtisivät tuomaan tuhoa Venäjälle.

 

Sen sijaan, että heikentäisimme omaa turvallisuuttamme kasvattamalta Suomen kautta Venäjään suuntautuvaa uhkaa, on toimittava niin kuin professori Jukka Pakkasvirta toteaa hävittäjähankintaa käsittelevässä Kimmo Kiljusen kirjassa: ”Turvallisuusuhkien torjuntaan on mainiosti riittänyt harkinnalla hoidettu ulkopolitiikka, monenkeskinen kansainvälinen yhteistyö ja viisas, historiaa ymmärtävä diplomatia”.

 

SKP:n rauhanryhmä pitää Sanna Marinin hallituksen hävittäjäpäätöstä historiallisena virheenä. Rauhanryhmä vaatii hävittäjähankeen perumista ja siitä vapautuvien miljardien käyttämistä ihmisten arjen turvaan. Lisäksi hankintaprosessin ja päätöksenteon epäselvyydet sekä eduskunnan syrjäyttäminen ja kenraalien osuus koko prosessissa on selvitettävä perusteellisesti.

 

Sotaan valmistautumisen ja Natoon sitoutumisen sijasta tarvitaan rauhanpolitiikkaa. Viisaan ulkopolitiikan lisäksi hallituksen on tuettava kansalaisten toimintaa rauhan ja yhteistyön puolesta ja muun muassa lisättävä rauhanjärjestöjen toiminta-avustuksia.

 

Aseistautuminen uhkaa rauhaa ja on lisäksi tuhoisaa myös ympäristölle. Siksi SKP:n rauhanryhmä pitää tärkeänä koota yhteen rauhantahtoisia sekä ilmastonmuutoksesta ja muista ympäristöongelmista huolestuneita ihmistä ja järjestöjä toimimaan yhdessä asevarustelua ja sodalla uhkaamista vastaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista