Home >> Artikkelit >> Uuden eduskunnan tunnustettava Palestiinan valtio

Uuden eduskunnan tunnustettava Palestiinan valtio

30.03.2019 - 19:45
  • Palestiinan maapäivä, Taissir A.M. Al Adjouri, JP (Juha-Pekka) Väisänen,

Palestiinalaisten maapäivää (Yom al-Ard - Land Day of Palestine) vietettiin Helsingissä lauantaina 30.3. Toimintakeskus Hapessa. Maapäivää muistetaan koska vuonna 1976 Israel miehitti Pohjois-Galileassa Palestiinan alueita.  Aluevaltauksia vastustaneissa yleislakossa ja mielenilmauksissa kuoli palestiinalaisia.  

Suomen palestiinalaisten ja Palestiinan suurlähetystön järjestämään tilaisuuteen osallistui eri maiden lähetystöjen edustajia, suomalaisia Palestiina solidaarisuusaktiiveja, kulttuurin ja tieteen tekijöitä sekä Suomessa asuvia Palestiinalaisia.   

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tapasi tilaisuudessa Palestiinan suurlähettilään Taissir A.M. Al Adjourin ja Palestiinan siirtokuntayhdistyksen aktivisteja. Väisänen osoitti lähettiläälle ja aktivisteille solidaarisuutta ja vaati poliittisia vankeja vapaiksi, Suomea tunnustamaan Palestiinan valtion Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina.  

- Israelin Gazan alueen pommitukset 25.3. kostoksi alueelleen tehdystä ohjusiskusta ovat kohtuuttomat. Gazassa ei ole pommisuojia, eikä alueen tiiviyden takia ole mahdollista käytännössä erottaa väitettyjä sotilaallisia kohteita siviilikohteista. Israelin toiminta on asettanut tuhannet siviilit, joiden joukossa naisia ja lapsia, vaaraan, sanoo Väisänen  

Uuden eduskunnan tunnustettava Palestiina

Maapäivänä korostuu kansainvälinen vaatimus, että Israelin on noudatettava kansainvälisiä lakeja ja lopetettava palestiinalaisiin kohdistuvat rikokset, Palestiinan ja Gazan miehittäminen ja siirtokuntien rakentaminen.  

- Suomen pian valittavan uuden hallituksen on muutettava aikaisempaa virallisen Suomen nuivaa politiikkaa Palestiinan itsenäisyyden suhteen.  Suomeen tarvitaan eduskuntaan sellaiset edistykselliset voimat, jotka noudattavat kansainvälistä politiikkaa kansojen itsemääräämisoikeudesta.  Tässä ei ole tilaa spekulaatiolle. Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtion vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalemin sen pääkaupunkina.  Palestiinalaisilla pakolaisilla pitää olla myös oikeus, heidän niin tahtoessaan palata takaisin kotimaahansa Palestiinaan. Suomen ja Israelin välinen asekauppa on lopetettava, vaati SKP:n JP (Juha-Pekka) Väisänen Palestiinan maapäivänä Helsingissä. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista