Home >> Artikkelit >> Tavoitteena rauha ja ydinaseeton maailma

Keywords:

Tavoitteena rauha ja ydinaseeton maailma

04.08.2016 - 11:15
(updated: 21.10.2016 - 12:01)
  • Hiroshimapäivän kuva
6.8. on kansainvälinen Hiroshima-päivä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 71 vuotta siitä kun 6.8.1945 Yhdysvaltain pommikone pudotti atomipommit Hiroshiman ja Nagasagin kaupunkeihin Japanissa. Molemmat kaupungit tuhoutuivat silmänräpäyksessä, sadattuhannet kuolivat tai vammautuivat. Vielä tänään japanilaiset kärsivät säteilystä.

Globaali rauhanliike viettää 6. elokuuta atomipommien uhrien muistopäivää eli Hiroshima-päivää. Samalla nostetaan esille myös työtä ja toimintaa ydinaseriisunnan puolesta. 

Hiroshima-päivän tilaisuuksia järjestetään ympäri maailmaa ja Suomea. Suomalaisen rauhanliikkeen tilaisuuksia tarkemmin mm Suomen rauhanpuolustajien (rauhanpuolustajat.org) ja Rauhanliiton (rauhanliitto.fi) kotisivuilla.

- Sen sijaan, että ihmiskunta olisi ottanut Hiroshimasta opikseen ja kieltänyt ydinaseiden käytön ei ydinsodan uhka ole poistunut maailmasta. Ydinaseet ja ydinaseiden pelote ovat edelleen monen valtion puolustus- ja turvallisuuspoliittisissa ohjelmissa -  ihan kuin Hiroshimaa ei olisi tapahtunutkaan, sanoo Hirosimapäivänä Kemissä puhuva SKP:n puheenjohtaja ja  rauhanaktivisti JP Väisänen

-   Ydinsulkusopimuksen kuudes artikla velvoittaa allekirjoittaneita valtioita ydinaseriisuntaan. Meidän onkin syytä vahvistaa globaalia rauhanliikettä ja sen  kutsua ydinaseiden täydelliseen eliminointiin.  Tavoitteeksi täällä Suomessa ja Skandinaviassa  voidaan ottaa ydinaseeton Pohjola eikä Euroopassakaan ydinasieta tarvita, visio Väisänen 

Helsingissä 

6.8. klo 21 Oopperan amfiteatteri, Töölönlahti
puheet; kansanedustaja Pekka Haavisto ja kirjailija Sirpa Kähkönen, musiikkia: Mari Rantasila. Kynttilöiden lasku Töölönlahteen. järj: Rauhanliitto, Seurakuntayhtymä ja Fredsvänner i Hftrs yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa.

2.-12.8. PANDin Hiroshima valokuvanäyttely klo 13–20 Pengerkatu 22, Helsinki

Vantaalla 6.8. 

Tikkurilassa Veininmyllyn rannassa kello 18. Puhe Mauri Perä. Musiikkia; Mikko Perkoila. Järjestää Vantaan Rauhanpuolustajat.

Asikkala

Vääksyn kanavalla kello 20. Kokoontuminen Vääksyn kanavalla puhe; Arto Kantola

Kemi

Täiköntori kello 16.30 alkaen. puhe; SKP:n puheenjohtaja JP VäisänenJärjestää Lapin Rauhanpuolustajat

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista