Home >> Artikkelit >> Solidaarisuutta Sahrawi-kansalle

Solidaarisuutta Sahrawi-kansalle

25.09.2017 - 19:45

Kansojen itsemääräämisoikeus, ammattiyhdistysliikkeen taistelu ja ihmisoikeudet olivat asialistalla Sahrawi-vankien ja kadonneiden omaisten järjestön Afapredesan edustaja Fatimetou Mustafa Saleh-Hamini, Länsi-Saharan vapaustaistelurintama Polisarion Suomen edustaja Menna Lehbibin ja Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen tapaamisella maanantaina 25.9. Helsingissä. 

Sahrawi-vankien ja kadonneiden omaisten järjestön Afapredesan edustaja Fatimetou Mustafa Saleh-Haminilla on pitkä kansainvälinen ura ihmisoikeusasioiden hoitajana.  Fatimetou on työskennelyt niin Euroopassa kuin Latinalaisessa Amerikassa ja edistänyt Länsi-Saharan itsenäistymisprosessia ja taistellut kadonneiden sahravien löytämiseksi.  

Fatimetoun isä kaivosmies Moustafa-Saleh Hanini katosi vuonna 1976 työskennellessä Fo Bucraa fosfaattitehtaassa. Syy Moustafa-Saleh Haninin katoamiseen liittynee hänen toimintaan sekä Sahravi-kansan vapaustaistelun hyväksi kuin myös näkyvä toiminta ammattiyhdistysliikkeessä omalla työpaikallaan kaivoksella. 

- Olisi tärkeää, että suomalainen ammattiyhdistysliike osoittaisi tukea ja solidaarisuutta sahrawi-työläisille.  Suomen kommunistinen puolue tukee Länsi-Saharan vaatimusta itsemääräämisoikeudesta, vaatii poliittisten sahrawi-vankien vapauttamista sekä oikeutta kadonneille sahraweille. SKP on osa suurta kansainvälistä solidaarisuuden ja anti-imperialistisen toiminnan verkostoa, joka juuri kokoontui Venezuelassa ja uudisti toimintakutsun kaikkien maiden itsemääräämisoikeuden puolesta tehtävään solidaarisuustyöhön, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen allekirjoittaa Polisarion ja Länsi-Sharan Demokraattisen arabitasavallan ja Sahrawi-kansan vetoomuksen vapauttaa välittömästi Gdeimn Izikin purkamisen yhteydessä 2010 pidätetyt siviilit ja ihmisoikeusaktivistit, joista on vuosien saatossa marokkolaisissa vankiloissa tahtomattaan tullut myös poliittisia vankeja. 

- Suomen hallituksen, EU:n ja YK:n on vaikutettava tiukemmalla politiikalla, jotta Marokon viranomaiset vapauttaisivat välittömästi Gdeinm Izikin leiri-iskun yhteydessä pidätetyt sahrawi-siviilit ja ihmisoikeusaktivistit ja että myös pidätettyjen esittämät väitteet kidutuksista tutkitaan ja syylliset asetetaan kansainvälisen oikeuden eteen, vaatii Väisänen. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista