Home >> Artikkelit >> Solidaarisuutta palestiinalaisille!

Solidaarisuutta palestiinalaisille!

10.10.2023 - 17:30
  • Palestiina solidaarisuus eduskuntatalolla 12.08.2022 kuva Emma Grönqvist
Palestiinan kansalle osoitettiin solidaarisuutta Eduskuntatalolla 12. elokuuta 2022. Kuva Emma Grönqvist.

Kaikilla on oikeus puolustautua miehittäjiä vastaan. Palestiinan konfliktin taustalla on Israelin jatkuva lisäalueiden valloitus ja apartheid-politiikka. Tämän toteuttamiseksi Israel kuluttaa valtavia määriä rahaa sotateknologiansa kehittämiseen ja asehankintoihin. Yhdysvallat on Israelin tärkein tukija ja muut länsimaat katsovat hiljaisina vierestä kansanmurhan toteuttamista. Useilla näistä passiivisuuden syynä on taloudelliset intressit ja kansainvälisesti sovittujen päätöslauselmien täytäntöönpanoa on vältelty systemaattisesti.

Vuoden 1947 YK:n päätöksen mukaan Palestiinaan tuli perustaa kaksi valtiota, ja niiden rajat oli määritelty. Israel syntyi vuonna 1948, eikä itsenäistä Palestiinan valtiota ei vieläkään ole olemassa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on julistanut Israelin olevan sotatilassa. Tämä tarkoittaa suunnatonta kärsimystä palestiinalaisten ihmisten keskuudessa ja tuhansien ihmisten kuolemaa. Israelin sotavoimat ovat täysin ylivertaiset palestiinalaisiin nähden ja Israel on käyttänyt hyväkseen tätä ylivoimaa palestiinalaisten nöyryyttämiseen. Esimerkiksi Gazan alue on käytännössä vankila ilman kattoa, jossa esimerkiksi puhdas juomavesi on ollut kortilla jo ennen viime päivien Israelin asettamia lisärajoituksia ja Gazan saartoa.

Kaikilla on oikeus puolustautua miehittäjiä vastaan.

Israelin uusi, fasistinen hallitus on vain kiihdyttänyt Länsirannalla sijaitsevien siirtokuntien ottamista Israelin haltuun. Oslon sopimus solmittiin 30 vuotta sitten, mutta se ei ole tuonut haluttua tulosta rauhasta, vaan on jopa mahdollistanut siirtokuntien haltuunottoja. Tuolloinen Israelin oppositiojohtaja, nykyinen pääministeri, Netanyahu uhosi repivänsä sopimuspaperin valtaan päästyään. Palestiinalaisista suurin osa pitää tilannetta huonompana nyt, kuin ennen Oslon sopimusta.

Nyt nähty palestiinalaisten tekemä hyökkäys osoittaa vain sen, että ahtaalle ajetut palestiinalaiset eivät enää kestä jatkuvia sotilaallisia toimia, vaan ovat valmiita taistelemaan. Israelin kommunistinen puolue syyttää konfliktin eskaloitumisesta Netanyahuta sekä tämän hallitusta.

Suomen kommunistisen puolueen kansainvälinen ryhmä (KV-ryhmä) vaatii Israelia lopettamaan Palestiinan miehityksen, lopettamaan apartheid-järjestelmän ja mahdollistamaan pakolaisten paluun. Alueen turvallisuus, vakaus ja rauha voidaan saavuttaa lopettamalla Israelin miehitys Palestiinan valtion maalla, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem ja tunnustamalla kansan oikeus itsenäisyyteen ja suvereniteettiin. Tämä on ainoa tie pysyvään rauhaan.

Solidaarisuutta palestiinalaisille!

Lue myös Tiedonantajan artikkeli, jossa mukana Palestiinalaishallinnon ulkoministeriön lausunto aiheesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot