Home >> Artikkelit >> Solidaarisuutta Iranin muutosta ajaville edistysmielisille voimille

Solidaarisuutta Iranin muutosta ajaville edistysmielisille voimille

02.11.2022 - 12:15
(updated: 08.03.2023 - 13:45)
  • Solidaarisuutta iranilasten kanssa mielenosoitus HKI 22.10.22 kuva Tiina Sandberg
Solidaarisuutta iranilasten opiskelijoiden/kansan kanssa -mielenosoitus 22.10.2022 Helsingissä. Kuva Tiina Sandberg

Iranissa puhkesi mielenosoitusten sarja siveyspoliisin kidutettua nuoren kurdinaisen kuoliaaksi. ”Jin, jian, azadî” -huudot ovat kuuluneet Suomenkin kaduilla. Ne merkitsevät naista, elämää ja vapautta. Protestit, jotka ovat saaneet patriarkaatin vastaisen sävyn, vaativat laajempaa muutosta ja esimerkiksi oikeutta itäisen Kurdistanin (Rojhelat) kurdeille. Protestit ovat levinneet nopeasti ja laajoilla alueilla on käynnissä yleislakkoja.

Iranin hallinto on vastannut mielenosoituksiin väkivaltaisesti ja internet on suljettu. Useita mielenosoittajia on tapettu, haavoitettu ja vangittu. Hallinto on myös yrittänyt viedä kokonaan pohjaa mielenosoituksilta erilaisilla salaliittoteorioilla ”lännen lietsonnasta”. Iranin taantumuksellinen hallinto saa tukea myös rajojen ulkopuolelta. Libanonissa vaikuttava islamistiryhmä Hezbollah on tukenut Iranin hallintoa protestien tukahduttamisessa.

Suomen kommunistinen puolue näkee selkeän muutoksen Iranin poliittisessa valtatasapainossa. Protestit ovat laajuudeltaan ennennäkemättömiä nykyisen hallinnon aikana. Ne ovat poikkeuksellisia myös siksi, että liikkeelle laittavana voimana ovat nyt naiset, joita Iranin hallinto on julmasti sortanut vuosikymmeniä. Laajemman, Iranin kansan vapautta vaativien tunnusten rinnalle onkin tullut vaatimuksia työläisten oikeuksien ja kansojen itsemääräämisoikeuksien parantamisesta sekä sukupuolten välisen tasa-arvon vahvistamisesta.

Myös kurdien keskeinen rooli korostuu nykyisessä liikehdinnässä selvästi enemmän. Heille kyseessä on vain jatkumo sortavien hallintojen sarjassa. Hallintoa eivät uusimmissa mielenilmauksissa vastusta enää vain tietyt,”valveutuneemmat” poliittiset aktivistit. Hallintoa vastustetaan nyt paljon laajemmin: useammissa luokissa ja kansojen kerroksissa. Mielenosoittajien joukkoa yhdistää nykyisen autoritäärisen hallinnon vastustaminen.

Suomen kommunistinen puolue näkee nykyisessä liikkeessä sellaista voimaa, joka muuttaa maailmaa. Hyvin erilaisista lähtökohdista, poliittisista näkemyksistä ja pyrkimyksistä huolimatta Iranissa on onnistuttu luomaan laaja rintama ja sen avulla on mahdollista kerätä tarvittava voima muutokseen.

Tie demokraattiseen kansan hallitsemaan Iraniin ei varmasti ole helppo edes sen jälkeen, kun nykyinen hallinto joutuu tunnustamaan tappionsa. Erilaiset tavoitteet on yhdistettävä myös silloin kun yhdistävää yhteistä vihollista ei enää ole, jottei vallankumouksellinen voima käänny itseään vastaan.

Suomen kommunistinen puolue luottaa kuitenkin siihen, että iranilaisilla on kaikki tarvittava tieto ja osaaminen muuttaa maataan. Meidän eurooppalaisten on tehtävä tässä myös oma osamme. Meidän on tuettava mielenosoittajia, nostettava Iranin tapahtumia esiin mediassa, joka täyttyy nyt vain Ukrainan sodan uutisilla, ja oltava valmiina vaatimaan poliittista suunnan muutosta Euroopan unionin politiikassa Irania kohtaan. Uuden hallinnon myötä on koitettava myös EU:ssa uusien poliittisten linjausten aika. Iranilaisille ei pidä siinä vaiheessa kääntää selkää.

Osoittakaamme tukea ja solidaarisuutta kaikille edistyksellisille muutosta ajaville voimille Iranissa samalla pitäen tarkasti ja kriittisesti silmällä Yhdysvaltojen toimia.

Heiluttakaamme punaista lippua työväenluokan solidaarisuudelle, sukupuolten välisen tasa-arvon ajamiselle ja kansojen itsemääräämisoikeudelle!

Oikeutta Jîna Aminille!
Nainen, vapaus, elämä!

Suomen kommunistinen puolue 2.11.2022

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot