Home >> Artikkelit >> Solidaarisuutta Iranin kansannousulle

Solidaarisuutta Iranin kansannousulle

05.01.2018 - 11:30
(updated: 05.01.2018 - 11:48)

Iranissa Teheranin ja suurien kaupunkinen kaduilla on kritisoitu tavallisen kansan kurjistunutta toimeentuloa ja vaadittu islamilaisen tasavallan korkeimman poliittisen, uskonnollisen ja sotilaallisen johtajan ajatollah Ali Khamenein eroa. Viime päivinä tuhansia mieltään osoittaneita ihmisiä on pidätetty ja vangittu. 20 mielenosoittajaa on kuollut.

Vuodesta 1989 Khamenein johtamassa Iranissa on käytössä kuolemanrangaistus ja maassa  noudatetaan tiukkaa saria-lakia. Saria-laki on perustaltaan ristiriidassa ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen kanssa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti katsonut ettei saria-laki sovi yhteen demokratian perusperiaatteiden kanssa. Amnesty International kritisoi Irania vuosiraportissaan 2017 joukkoteloituksista, kuolemanrangaistuksen käyttämisestä  ja vähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä. 

Väkivallattoman ja demokraattisen kehityksen puolesta

Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto vaatii Iranin islamistisen hallitusta pitäytymään mielenosoittajia vastaan kaikesta voiman käytöstä ja vaatii  Iranin hallitusta kunnioittamaan ihmisten mielenilmausta, tahtoa ja vaatimuksia.   

Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto  vastustaa  imperialististen maiden hallitusten mahdollista puuttumista käynnissä olevaan  Iranin kansan nousuun.  

- Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on asettunut  tukemaan nykyistä  Iranin kansannousua. Trumpin mielestä Iranin nyt terrorismin tukemiseen ympäri maailmaa keräämät rahat, pitäisi ohjata kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Miljonääri Trumpin suusta kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen on falskia markkinapropagandaa. Trump vaatii puheissaan  Iranin hallitusta kunnioittamaan kansan perusoikeuksia, mukaan lukien oikeutta ilmaista itseään samaan aikaan kun Trumpin oma kansa nauttii markkinadiktatuurista. Trumpin tuki Iranin kansalle on esipuhetta imperialistiselle väliintulolle ja toistaa sitä samaa länsimaisen demokratian ja hyvin voinnin rauhaan pakottamisen retoriikkaa  mitä kaikki Trumpia edeltäneetkin presidentit ovat maailman poliiseina harjoittaneet mm. Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa toteuttaneet ja siksi Trumpin Iran puheille ja mahdollisille suunnitelmille on laitettava järjellinen stoppi, sanoo SKP:n puheenjohtaja  JP (Juha-Pekka) Väisänen

Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto järjestää lauantaina 6.1. Helsingissä solidaarisuusmielenosoituksen Iranin islamistihallituksen vastaisen kansannousun tueksi . 

- Me suomalaiset kommunistit haluamme osoittaa solidaarisuuttaa Iranin kaduilla mieltään osoittavien  taistelulle paremmasta elämästä, iranilaisten toverien  taistelulle työläisten paremmista oikeuksista.  Tuemme  Helsingissä Iranin kommunistisen puolueen Suomen osaston  järjestämän mielenosoituksen vaatimuksia työttömyyden ja korruption vastaisista toimista.  Ulkoministeri Timo Soinin ja valtion johdon pitää politiikan kaikilla kansainvälisillä tasoilla vaikuttaa siihen, että ihmisoikeuksien kansainväliset tavoitteet toteutuvat, ottaa vähemmistöjen oikeudet esille keskustelussa Iranin poliittisen johdon ja diplomaattisen edustuston  kanssa, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

Mielenosoitus Helsingissä Kolmen sepän aukiolla 6.1.2018 kello 13-14.30 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista