Home >> Artikkelit >> SKP:n tervehdys Hennala 1918 -muistojuhlatapahtumalle

SKP:n tervehdys Hennala 1918 -muistojuhlatapahtumalle

10.05.2018 - 16:00
(updated: 15.05.2018 - 11:21)
Hennalan punavankileirin ja vuoden 1918 tapahtumia käytiin läpi juhlatapahtumassa, joka päättyi 10.5. muistojuhlaan. SKP:n edustajana juhlassa puhunut Tiina Sandberg halusi korostaa sitä, miten sadan vuoden takaiset ongelmat ovat meille edelleen ajankohtaisia.

Hyvät toverit, sata vuotta sitten taisteltiin leivästä, oikeudesta ja paremmasta maailmasta. Montaa ajoi suoranainen nälkä ja joku oli ehkä seikkailunhaluinen, yhteistä kaikille oli toive paremmasta maailmasta, jossa köyhälläkin olisi oikeus, jossa köyhistä vähäisin navettapiikakin olisi ihminen.

Me tiedämme, että vapaushaaveista maksettiin kova hinta. Täällä Hennalassa päättyi monen oikeuksiaan tavoitelleen nuoren naisen elämä. Silti unelma jäi henkiin ja se avasi tietä niille, jotka tulevina vuosikymmeninä toteuttivat suuren osan myös navettapiikojen unelmista.

Tämä vuosi 2018 on meille Suomen kommunistisessa puolueessa sekä ilon että surun vuosi. Sekä sisällissodasta että sen jälkeen perustetun puolueemme syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Se muistuttaa, että vapauden kaiho on jotain, jonka me jaamme työväen kesken yli vuosisatojen. Se on kallis aate ja se kantaa edelleen.

Me emme halua unohtaa vuoden 1918 tapahtumia ja uskomme, että sovintoon tarvitaan sekä vastuun ottamista että halua sovittaa kärsityt vääryydet. Me punaisten jälkeläiset ja aatteen kantajat vastaamme siitä, että vääryydet tunnustetaan eikä kenenkään enää tarvitse kantaa vaikenemisen taakkaa.

Meillä on oikeus ja velvollisuus muistaa ja ennen kaikkea meillä on vuorostamme vastuu pitää myös navettapiikojen unelma hengissä. Jonkun on edelleen tuotava köyhimpien ääni kuuluviin. Leipäjonossa seisovakin on ihminen.

Maailma ei ole vielä valmis. Työtä riittää yhä.

Tiina Sandberg
SKP:n Uudenmaan piirin piirisihteeri

Ajankohtaista