Home >> Artikkelit >> Rikkaat reilusti verolle

Rikkaat reilusti verolle

06.02.2023 - 14:00
(updated: 15.02.2023 - 14:57)

Koulutuksen, terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen ennennäkemätön kriisi johtuu määrätietoisesta leikkaus- ja kurjistamispolitiikasta.  Sitä ovat harjoittaneet vaihtelevin kokoonpanoin kaikki Suomen hallitukset 90-luvun lamasta alkaen. Tässä pisteessä ollaan vasta nyt, mikä osoittaa miten vahva ja toimiva järjestelmä on alun perin ollut ja miten joustavasti se, ja ennen kaikkea sen työntekijät, on sopeutunut asteittain pahenevaan tilanteeseen. Nyt tämä järjestelmä on ajettu keikahduspisteeseen. 

Nyt ei ole varaa enää yhteenkään leikkaushallitukseen. Köyhät ja vähävaraiset, työttömät, eläkeläiset, sekä yhteiskunnan taloudellista tukea tarvitseva kansanosa, ovat jo kärsineet liikaa. Samaan aikaan tuloerot ovat kasvaneet ja erityisesti tulonjakotilaston rikkain kymmenys ja sen ahnein kärki on rikastunut. Tuo varallisuus on otettu yhteisistä rahoista ja tavallisten ihmisten uhrauksista. Pääomatulojen saajien nauttimat verohelpotukset maksetaan tällä hetkellä ennen kaikkea palkansaajien tuloveroista. 

Hyvinvointivaltion kriisien purkaminen vaatii rahoituspohjan uudistusta, jossa rahaa otetaan sieltä missä sitä on. Suomen kommunistinen puolue esittää verotuksen kokonaisuudistusta, jolla tasataan tuloeroja ja taataan hyvinvointivaltion rahoitus tulevaisuudessa: 

  • Veropohja on yhtenäistettävä niin, että pääoma- ja ansiotuloja verotetaan samoilla perusteilla progressiivisesti. 
     
  • Pääomatulot saatetaan kuntaverotuksen piiriin. 
     
  • Korotetaan suurimpien tulojen valtion tuloverotuksen marginaaliveroja. 
     
  • Korotetaan omaisuuden ja pääoman verotus EU-maiden keskitasolle. 
     
  • Palautetaan vuonna 1992 poistettu pörssissä käytävän arvopaperikaupan varainsiirtovero. 
     
  • Palautetaan vuonna 2006 poistettu varallisuusvero. 
     
  • Peruutetaan vuosina 2009 ja 2010 poistetut työnantajien kansaneläkemaksun alennukset. 
     
  • Palautetaan 2011 ja 2014 alennettu yhteisövero 26 prosenttiin. 
     
  • Perintö- ja lahjaveroa korotetaan isojen perintöjen, lahjojen ja yritysperintöjen osalta. 

 
Pelkästään korottamalla pääomatuloverotus keskimääräiselle EU-tasolle saadaan valtiolle lisää verotuloja jopa viisi miljardia euroa. Tarttumalla tiukasti harmaaseen talouteen ja veronkiertoon saadaan satojamiljoonia euroja yhteisiin palveluihin. Veropohjan palauttaminen on välttämätön toimenpide, jotta julkiset palvelut voidaan pelastaa. SKP on valmis taistelemaan tästä yhdessä muiden muutosta haluavien kanssa. 
 

5.2.2023 SKP:n keskuskomitea

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot