Home >> Artikkelit >> Palestiinan valtio tunnustettava – Trumpin aloite lietsoo apartheidia

Palestiinan valtio tunnustettava – Trumpin aloite lietsoo apartheidia

30.01.2020 - 14:30
(updated: 30.01.2020 - 15:11)
  • Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tuomitsee Yhdysvaltain presidentin Trumpin "vuosisadan kaupan" (deal of the century), joka on Yhdysvaltojen yritys laillistaa Israelin Palestiinan miehityspolitikka siirtymällä kohti suuremman juutalaisen Israelin luomista. 

- Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump syrjäyttää uudella rauhan aloitteeksi naamioidulla sodanjulistuksella Palestiinan kansalaisten oikeudet,  Palestiinalaisten  itsemääräämisoikeuden, oma valtion ja ihmisoikeudet. Tämä on on Yhdysvalloilta vähään aikaan räikein yritys laillistaa Israelin Palestiinan miehityspolitikka siirtymällä kohti juutalaisen Suur-Israelin luomista, sanoo Väisänen 

Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Heinz Bierbaumin kannanotossa vaaditaan, että EU:n jäsenvaltiot - ja mahdollisimman monet maat ja instituutiot - tunnustavat Palestiinan valtion. 

- Nyt on Sanna Marinin hallituksella kaikki mahdollisuus, oikea aika ja paikka tehdä solidaarisuus- ja ihmisoikeuspuheista tekoja. Vasemmisto on yhteisrintamassa ollut vuosia edistämässä Palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta, ihmisoikeuksia ja kahden valtion mallia ratkaisua pitkään kestäneeseen konfliktiin Israelin ja Palestiinan välillä. Tänään on se aika, että edistyksellinen Marinin hallitus ottaa konkreettiset askeleet, irtaantuu Lähi-idässä Yhdysvaltojen harjoittamasta sotapolitiikasta, militarismista ja tunnustaa Palestiinan valtion, sanoo Väisänen. 

SKP vaatii, että Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Lisäksi palestiinalaisilla pakolaisilla pitää olla myös oikeus, heidän niin tahtoessaan, palata takaisin kotimaahansa. 

SKP vaatii myös, että Suomen ja Israelin välinen asekauppa on lopetettava kokonaisuudessaan. Varsinaisen asekaupan lisäksi Suomesta täytyy lopettaa kaikenlaisten Israelin armeijaa avustavien tuotteiden vienti. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista