Home >> Artikkelit >> Oikeudenmukainen rauha Ukrainaan

Oikeudenmukainen rauha Ukrainaan

15.04.2021 - 11:30
  • Äiti ja lapsi Donetskissa
Äiti ja lapsi tuhotun kotinsa raunioissa Itä-Ukrainassa Donetskissa.

Suomen kommunistinen puolue on huolestuneena seurannut Ukrainan kriisin syvenemistä. Suomessa media on uutisoinut tilanteen Ukrainan ja Venäjän välisenä konfliktina, vaikka kyse on Ukrainan sisäisistä ongelmista. Nykyinen kriisi alkoi vuoden 2014 alussa ja tuolloin tapahtunut oikeistolainen vallankaappaus, jota länsivaltiot kannattivat ja Venäjä vastusti. Konflikti on johtanut kansalaisoikeuksien lakkauttamiseen ja sotaan vallankaappauksen vastustajien ja kannattajien välillä.

Minskin sopimuksesta huolimatta sotatila ei ole päättynyt. Ukrainan pyrkimys Naton täysjäseneksi on lisännyt sotilaallista yhteistyötä Naton ja USA:n kanssa, tulossa ovat mm. Naton Ukrainassa toteuttavat sotaharjoitukset. Toisaalta Venäjä on lisännyt sotilaallista aktiivisuuttaan alueella.

Todellinen kestävä rauha ei ole saavutettavissa ilman Ukrainan sisäistä poliittista prosessia. Siihen tulee kuulua muun muassa kansalaisoikeuksien, kuten kielivähemmistöjen oikeuksien ja kommunistien poliittisten oikeuksien palauttaminen ja vapaat vaalit. Alueiden hallinnon tulee perustua kunkin alueen kansalaisten omaan tahtoon. Kriisin ratkaisemiseksi on välttämätöntä, että sen osapuolet aloittavat suorat keskustelut.

SKP antaa tukensa Minskin sopimuksen toimeenpanolle ja rauhanomaisille keinoille, jotka tukevat pysyvän rauhantilan palauttamista Ukrainaan. Uusien sotatoimien aloittaminen tai niillä uhkaaminen ei tuo ratkaisua pitkään jatkuneeseen kriisiin.

Suomen tiedotusvälineiltä Suomen kommunistinen puolue toivoo puolueettomampaa ja monipuolisempaa uutisointia. SKP haastaa suomalaisen median tutkimaan ja raportoimaan tasapuolisesti ja eri lähteitä käyttäen tilannetta Ukrainassa ja Donbassin alueella, selvittämään Naton roolia tilanteen kiristymisessä ja haastattelemaan myös Ukrainan vaiennettua vasemmisto-oppositiota.

Suomen kommunistinen puolue 14.4.2021

Tiedonantaja taustoittaa Ukrainan tilannetta huhtikuun numerossa. Tilaa Tiedonantaja.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot