Home >> Artikkelit >> Marxipaanit Kiinaan

Marxipaanit Kiinaan

06.02.2019 - 18:45
(updated: 06.02.2019 - 18:53)
  • Marxipaanit, Riitta Häkälä, JP (Juha-Pekka) Väisänen, 70-vuotta sosialismia Kiinassa,

Marxipaanit,  kuvataiteilijoiden Riitta Häkälän ja JP (Juha-Pekka) Väisäsen taiteilijakaksikko on saanut Kiinan kommunistiselta puolueelta kutsun osallistua “70-vuotta sosialismia Kiinassa” tapahtumaan 23.2.-4.3.2019. Pekingissä järjestettävä seminaari on osa Kiinan 70-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.  

Marxipaanit tekevät poliittista taidetta.   Marxipaanit tunnistaa julkisesta keskustelusta, punaisesta kankaasta ja pöydästä, jonka äärellä luetaan Marxia. 

Kuvataiteilija Riitta Häkälän mielestä, kun Marxia katsoo silmiin, näkee rauhan. 

  • - Kun sain kutsun, niin kyllä yllätyin. Taiteilijan työllä on jossain merkitystä. On hienoa päästä poliittisen taiteen avulla vaikuttamaan näin laajalle yleisölle, sanoo Riitta Häkälä 

 Aloite Kiinalla 

Vuonna 2017 Kiinan kommunistinen puolue (CPC) alkoi kutsua ideologioiltaan vastakkaisiakin puolueita yhteen keskustelemaan. Suomesta ensimmäisessä vuoropuhelutapahtumassa mukana olivat Keskustapuolue ja SKP.  Pekingin tilaisuuteen (30.11.-3.12.2017) osallistui 300 puoluetta 120 maasta.  

Sittemmin Kiina on kutsunut kansainvälisiin temaattisiin työpajoihin maailman eri puolueita viimeksi 2018 Marx-tapahtumaan Shenzheniin. SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen puhui Shenzhenin tilaisuudessa Marxin lukemisen merkityksestä ja kertoi olevansa samaa mieltä Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa siitä, että Marxin lukemisesta saisi tulla tapa. 

Kiinassa Marxipaanit osallistuvat “70-vuotta sosialismia Kiinassa” tapahtumaan ja lukevat Marxia Kiinan muurilla. 

  • - Minusta on hauska huomata, miten ennakkoluulotonta porukkaa Kiinan puolueen johdossa on. Olen nyt osallistunut kaikkiin viimeaikaisiin isoihin Kiinan järjestämiin kansainvälisiin tapahtumiin. Olen Kiinan johtoa tavatessani suoraan esittänyt, että seuraava temaattinen työpaja käsittelisi feminismiä, demokratiaa tai työajan lyhentämisen aloitteita. Sosialismin teema ei yllätä mutta se toki kiinnostaa. Olen täällä meillä etsittänyt keskuskomitealle, että meidän pitäisi juuri Suomessa osta paremmin puhua sosialismia ja kommunismia sekä nostaa meidän perusjuurakot sosialismi ja kommunismi kärkiteemoiksemme. Saan Pekingin seminaarista varmasti uusia työvälineitä meidän paikalliseen debattiin. Ehkä Marxipaaneilla on Kiinassa joku salainen ihailija, joka ymmärtää miten päästään ihmisten sydämiin. Taide on siihen yksi parhaista välineistä, sanoo SKP:n puheenjohtaja, käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista