Home >> Artikkelit >> Loppu vammaisten myymiselle!


Keywords:

Loppu vammaisten myymiselle!


07.03.2018 - 12:15
(updated: 07.03.2018 - 13:45)
  • Aura Kaskisydän vammaislaki kommunismi ei myytävänä
Aura Kaskisydän vetää SKP:n vammais- ja vanhustyöryhmää Vapauden vaunuja

Hankintalaki teki vammaisista, pitkäaikaissairaista ja heidän omaisistaan Sote-yhtiöiden säälimättömän rahastuksen kohteita. Ei Myytävänä- kansalaisaloite on kerännyt yhteen erilaisia yhteiskunnallisia tahoja ja saanut vihdoin median huomion. Se on ollut kovan työn takana ja kestänyt vuosia. Kampanja alkoi kehitysvamma-alan järjestöissä jo 2011 ja sai mukaan muut vammaisjärjestöt vuonna 2013. Tarkoituksena on ehkäistä hankintalain negatiiviset vaikutukset vammaisten ihmisten elämää koskevissa asioissa.

Suomen kommunistinen puolue tukee aloitetta jo vuodesta 2006.  Työ aloitteen hyväksi jatkuu yhä siitä huolimatta, että 7.3.2018 kyseinen kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi.

"Median huomio tulee edelleenkin kiinnittyä niihin epäkohtiin ja ihmisoikeusloukkauksiin, mihin! Suomi syyllistyy koko ajan vammaisten perusoikeuksia rikkomalla. Suomen hallitus on häpäissyt kesäkuussa 2016 voimaan astuneen vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen, joka korostaa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta kaikessa päätöksenteossa. Sopimuksen mukaan vammaisella on oikeus mm. valita asuinpaikkansa eikä häntä saa velvoittaa käyttämään tiettyä asumisjärjestelyä", toteaa Aura Kaskisydän SKP:n vammais- ja vanhustyöryhmästä Vapauden vaunuista.

Suomen hallitus on saanut moitteita EU:lta siitä, miten se menettelee vammaisasioissa hankintalain suhteen. EU on suosittanut vammaispalveluiden kilpailuttamisen poistamista kokonaisuudessaan hankintalaista.

"Monilla hallituspuolueiden jäsenillä on osuuksia isoissa hoiva ja terveysyhtiöissä.  He ovat pitäneet kiinni siitä, että vammaisilla ja heidän elämillään tehdään kovaa bisnestä. Heitä ei kiinnosta pätkääkään se, kuinka paljon tämä tulee todellisuudessa kustantamaan yhteiskunnalle ja kuinka paljon täysin turhaa kärsimystä ja jopa kuolemia se aiheuttaa", tykittää Kaskisydän.

Yhteiskunnallisia ulostuloja on tullut koko ajan enenevissä määrin.  Kirjoituksia ovat tehneet niin vammaiset itse, heidän lähipiirinsä, alan työntekijät ja liitot sekä viimeisimpänä julkisuuden hahmot kuten Tuomas Enbuske, joka kertoi häpeävänsä olla suomalainen, siksi että yhteiskuntamme kohtelee niin kaltoin vammaisia ja vanhuksia.

Vapauden Vaunujen-työryhmän vetäjän Aura Kaskisydämen mukaan tilanne kentällä on täynnä kauhua ja epätoivoa, niin työntekijöiden kuin asiakkaiden kohdalla. "Hankintalaki on jo vaatinut ihmishenkiä ja tulee niittämään niitä edetessään aina vain kiihtyvämmällä tahdilla. Suuret voittoa tavoittelevat yhtiöt ovat vain yhdellä asialla liikenteessä eli ne etsivät voiton maksimointia" kertoo Kaskisydän.
"Se on peli, jossa häviää jokainen, joka joutuu sen koneiston kanssa tekemisiin, jos ei ole varaa maksaa. "
Aura Kaskisydämen mielestä järkikin sen sanoo, että yhden euron vuorokausi hinnalla kilpaileva yritys ei voi tuottaa sellaista asumispalvelua, joka voisi olla mitenkään inhimillistä. Suuret yritykset ovat ostaneet pienemmät alan yritykset ulos, ja ne jotka eivät suostu alistumaan tilanteeseen, kilpailutetaan konkursseihin. Kuntien ratkaisuja ajavat kovat hallituksen asettamat säästöpaineet. "Kuinka paljon tämä kaikki tulee todellisuudessa maksamaan yhteiskunnalle tulevaisuudessa? Mikä on ihmiselämän hinta?  Mitä elämä saa maksaa, kun et ole nettoveronmaksaja? ", tivaa Kaskisydän.

Vammainen henkilö työllistää elämänsä aikana useita kymmeniä ihmisiä ja tuottaa yhteiskuntaan hyvin paljon rahaa, vaikka ei itse olisikaan työelämässä mukana päivääkään.

"Tätä tosiasiaa monikaan taho ei tahdo tunnustaa ja siksi meitä voidaan pitää yhteiskunnan loisina", päättää Kaskisydän ajatuksensa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista