Home >> Artikkelit >> Kutsuhuuto yhteistoimintaan

Kutsuhuuto yhteistoimintaan

01.05.2019 - 07:45
(updated: 01.05.2019 - 08:12)
  • SKP, Vappu, JP (Juha-Pekka) Väisänen
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Nykyinen - sietämätöntä ja riittämätöntä 

Mikä sinulle riittää - Demokratiaksi, Yhteiskunnaksi – Maailmaksi? 

Sellainenko, jossa pankit ja pörssiyhtiöt nauttivat siitä vapaudesta, josta demokratian yhteydessä puhutaan? Sellainen, jossa poliittinen valtaeliitti hyväksyy kapitalismin logiikan, pitää yllä poliittista kulttuuria yhdestä kansallisesta tarinasta eikä ole kiusaantunut muista totuuksista tai vaihtoehdoista? Sellainen, jossa eduskunta, bisnes ja eliitti omistaa politiikan, vallan ja sen miten demokratia määritellään?    

Systeemiä, suomalaista kapitalismia, Sipilän kuolleen hallituksen leikkauspolitiikan jatkoa - saman porvarillisen menon jatkumista, joka pitää yllä yhden totuuden politiikka, jolla vahvistetaan toimia, jossa nykyinen rikkaita ja pääomia suosiva yhteiskuntarakenne voi kehittyä yhä uusliberaalimpaan suuntaan ja ratkaisuksi köyhille, syrjäytetyille ja osattomille varataan pientä budjettia hätätilanteisiin pieneksi ensiavuksi.  

Sellainenko riittää? 

Jossa - yhteiskuntavastuusta luovutaan, solidaarisuus ei merkitse mitään, ihmisoikeudet ovat kauppatavaraa ja neuvottelumekanismi ulkomaan kaupassa, demokratia on parhaan kauppakumppanin logiikan mukaista toimintaa, kansalaisyhteiskuntaa tarvitaan toimimaan valtion kontrolloimana ulkoistettuna toimintana siihen mitä ei ideologisista syistä haluta järjestää ja tuottaa omana osaamisena ja omistamisena? 

Hyvä, että moni äänesti vaaleissa aktiivimallin purkamista, ilmastonmuutoksen torjumista ja nationalistien toimintaa vastaan. Tietoisuus yhteiskunnallisista epäkohdista on varmasti kasvanut. Jokainen omat oikeutensa ja luokkataistelun tiedostava on Arkadianmäki. 

Kutsuhuuto työväenliikkeen yhteistyöhön 

Taiteilijakollektiivi La Colectiva on tehnyt SKP:lle vappumerkin, jossa kädet on tuotu huulille. Merkissä tapahtuu pieneen kokokoon paljon. On silmiä ja joukkoja. Todistajia. Silminnäkijöitä. Joukkovoimaa. La Colectivan “Kutsuhuuto työväenliikkeen yhteistyöhön” on järjestyksessään viides taiteilijan tai taiteilijaryhmän SKP:lle tekemä taideteos ja osallistuminen vapun tiedostamiseen. Aiempia taiteilijoita ovat olleet Muhaned DurubiViva GrandlundSuohpanterror ja Jani Leinonen

La Colectivan teos on enemmän kuin vapunajan käyttöön. Se on hyvä pitää vappua pitempään rinnassa. Siitä alkaa varmasti moni keskustelu. Joskus olisikin hyvä koota näiden SKP:n radikaalien merkkien keskusteluja. SKP:n vappumerkkejä voi ostaa SKP:n puoluetoimistolta Malmilta vapun jälkeenkin ja vapun aikaan erilaisista SKP:n vapputilaisuuksista ja piirijärjestöistä. 

Marxilainen internationalismi 

Työväenluokan ikiaikainen tavoite on kansainvälinen joukkotaistelu paremmista palkoista, työehdoista ja turvallisuudesta. Marxilainen ajatus työstä on meille olennaista koska me työläiset haluamme ja voimme omalla työllämme ja osallistumisellamme muuttaa maailmaa.   

Nuoret, ympäristöaktivistit ja luonnonsuojelijat vaativat systeemin muutosta työvälineeksi ilmastonmuutoksen torjumisessa. Työväenliikkeen on syytä ottaa kutsu vakavasti ja nähdä nuorten kutsuhuudossa kiinnostuksen ympäristökriisin ratkaisemisesta, sosialismista ja radikaalista politiikasta. 

Silloin kun ranskalaiset toverit taistelevat oikeuksiensa puolesta ja tulevat Suomeen kuten huhtikuussa tapahtui, protestoimaan Kone Cranesin huonoa henkilöstöpolitiikkaa, yhdistää se meidän työtämme ja toimintaa. Tässä tilanteessa me kommunistit teemme sen mitä kuka tahansa työväenliikkeen toimija tekisi – tuemme ranskalaisten oikeustaistelua työpaikkojensa puolesta. 

Rauhaa Venezuelaan 

Venezuelassa käynnissä oleva opposition vallankaappausyritys on tuomittava. SKP vaatii ulkovaltojen sekaantumisen maan sisäisiin asioihin lopettamista ja tukee maan demokraattisesti valittua presidenttiä Nicolás Maduroa. 

Hyvä, että maailman edistykselliset poliittiset voiat ovat jo eilen ehtineet tuomita Venezuelan omavaltaisesti presidentiksi julistautuneen Juan Guaidón yrityksen kaapata valta Venezuelan kansan demokraattisesti valitsemalta presidentiltä Nicolás Madurolta. 

Ulkovaltojen on pidättäydyttävä sekaantumasta Venezuelan sisäisiin asioihin. Yhdysvaltojen häpeämättömän puuttumisen Venezuelan tilanteeseen on loputtava välittömästi. 

Tänä vappuna vetoan erityisesti kansainväliseen yhteisöön, että se osoittaisi solidaarisuutta Venezuelalle ja kansoille, jotka taistelevat itsemääräämisoikeudestaan. Venezuelan lisäksi monet muutkin kansat taistelevat ulkopuolisia hyökkäyksiä ja suoranaista valloitusta vastaan. Kansainvälistä solidaarisuutta ja luokkatietoista taistelua tarvitaan Länsi-Saharan itsenäistymiseen ja Marokon miehityksen lopettamiseksi. Lähi-idässä palestiinalaisten oikeus omaan valtioon on akuutti ongelma. Uuden eduskunnan tulee tunnustaa Palestiina itsenäiseksi valtioksi kuten naapurimme Ruotsi on jo tehnyt. 

Työläiset erottuvat  

Euroopan Unionin kapitalistiset rakenteet ja peruslogiikka on bisneksen vapauden logiikkaa. Työvoima liikkuu toimeentuloon riittämättömillä sopimuksilla maasta toiseen ja polkee paikallisten työläisten työllistymistä. Vaatii työväenluokalta poliittista analyysia syyllisen löytämiseksi. Me internationaalit, jotka vaadimme kaikille syntyperästä tai muusta ominaisuudesta riippumatta samasta työstä samaa palkkaa, erotumme teoissamme ja erotumme puheissamme rajat kiinni porukasta, muukalaisvihamielisistä ja rasisteista selvästi niin kuin yö päivästä, musta valkeasta ja hyvä pahasta.  

Kaikkien maiden työläiset 

Keskustelu työperäisen maahanmuuton helpottamisesta nostaa helposti esiin kansallismielisen protektionismin. Maailman siirtolaisuuden suurin syy on työläisen ja työläisperheiden sietämätön tilanne kotimaissa ja seuraavaksi suurin syy siirtolaisuuteen on työläisen luonnollinen halu parantaa elämänlaatua ja löytää parempaa työtä oman ja perheen perusturvaksi. Tätä oikeutta parempaan ei saa meiltä työläisiltä viedä pois. 

Imperialistiset sodat, riittämätön toimeentulo, eroosio ja ilmastonmuutos ovat syitä jotka ajavat tavalliset ihmiset pois omista kodeistaan. 

Meidän on torjuttava kaikenlainen vasemmaltakin tuleva nationalistinen analyysi siitä, että eläisimme tänään sellaisessa poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa, jossa olisi asetettava suomalainen ja toisen maan työläiset toisiaan vastaan. Kysymyksen asettelu, työläisten toisiaan vastaan asettelu on porvarien tavoite – ei kommunistien.  

Ei tässä mitään vastakkainasettelua tarvita asiassa, joka on meille työväelle vesiselvä. Taistelemme rahan valtaa vastaan ja kansan vallan puolesta kaikenlaista ihmisiin ja luontoon kohdistuvaa sortoa vastaan yhteisrintamassa kansainvälisen työväenliikkeen kanssa.   

Olemme myös siinä samassa radikaalissa yhteisrintamassa, joka laittaa laskut laman ja työläisten huonon aseman aiheuttajien maksettavaksi. Olemme siinä kansainvälisessä yhteisrintamassa, joka seuraavaksi EU-vaaleissa vaikuttamalla laittaa pörssiherrat, pankit ja pörssiyhtiöt osallistumaan yhteisiin talkoisiin ja lopettaa tulonsiirrot rikkaille.  

Irti HX-hävittäjistä 

Vapun viesti on myös selkeä rauhan viesti. Suomen vastavalitun eduskunnan tulee torjua edellisen hallituksen suunnitelmat ostaa 64 HX hävittäjää. Hanke on Suomen kokoiselle taloudelle kestämättömän suuri. 3, 2 miljardia, jotka ovat budjetoitu maanpuolustukseen ja armeijalle ovat riittävä määrä uskottavaan puolustukseen. Suunniteltu 10 miljardin lisäkulu uusista hävittäjistä johtaisi tavallisen ihmisen perusturvan leikkaamiseen. Suomen puolustuksen uskottavuus ei nojaa muutamaan hävittäjään, vaan se rakentuu itsenäiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. HX-hävittäjien hankinta aseteknologioiden ja huoltosuhteen kautta liittäisi Suomen osaksi läheistä yhteistyötä ja toimintaa Naton kanssa. Maailman kriisit ja konfliktit tarvitsevat maita, jotka voivat auttaa rauhan rakentamisessa. Natomaiden kumppaneina emme ole uskottavasti rakentamassa rauhaa. Uuden eduskunnan on kuunneltava nyt vakavasti suomalaisen ja kansainvälisen rauhan liikkeen viestiä, keskusteltava uudestaan hävittäjähankintojen tarpeellisuus, pidettävä Suomi irti Natosta ja militarisoitumisen sijaan rakennettava rauhanpolitiikkaa. 

Työväen Eurooppa  

Tänä vappuna 2019 emme pärjää vain vaatimalla suomalaisten kapitalistinen riiston lopettamista vaan on vaadittava kansainvälisen suurpääoman ylivallan kumoamista. Tavoitteemme on työväenliikkeen yhteistoiminta ja siksi tunnuksemme on Työväen Eurooppa. 

Se on internationaalinen kutsu irtaantua Euroopan Unionin ihmisiä ja luotoa sortavista kapitalistisista rakenteista ja alkaa luoda solidaarisuuteen, rauhaan ja luokkatietoisiin arvoihin ja tavoitteisiin, edistykselliseen politiikkaan pohjautuvaa ekologista, feminististä ja vasemmistolaista vastavoimaa ja verkostoa. 

SKP:n keskeisimmät luokkataistelun työvälineet ovat edelleen Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden radikaalissa verkostossa maailman laajuisesti. Euroopan tasolla teemme konkreettista yhteistyötä 40 erilaisen vasemmistolaisen, punavihreän ja kommunistisen puolueen kanssa Euroopan vasemmistopuoleen aktiivisena jäsenenä. SKP osallistuu Kiinan kommunistisen puolueen aloitteesta käynnistyneeseen globaaliin maailman eri puolueiden väliseen dialogipolitiikkaan yhteisesti jaettavan ihmiskunnan tulevaisuuden maailmanyhteisön rakentamiseksi. 

Eihän meille mikään riitä! Ja tyytymättömyys istuu kanssamme samaan pöytään! Tänä vappuna vetoan teihin hyvät toverit ja luokkataistelun paikkaa etsivät uudet tekijät - otetaan vakavasti tuo kutsuhuuto työväenluokan yhteistoiminnasta. Osallistutaan yhteiseen vappuun, nostetaan yhteiset punaiset liput korkealle. Puhalletaan samaan hiileen. Tehdään roihu. Viedään kädet huulille kuten vappumerkissä. Ollaan marxilaisia - viedään vapun viesti vallankumouksesta sinne missä ihmisetkin! 

Hyvää taistelevaa vappua, työväenluokan internationaalia mielenosoituspäivää!   

Katso puhe YouTubesta

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista