Home >> Artikkelit >> Koko vasemmiston Venezuela 

Koko vasemmiston Venezuela 

11.05.2020 - 16:15
  • COSI koordinoi kansainvälistä Venezuelasolidaarisuutta

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Heikki Ekman on Euroopan vasemmiston(EV) Latinalaisen Amerikan työryhmän jäsen. EV on tuominnut juuri Venezuelaan kohdistuneen hyökkäyksen ja vaatii kansainvälistä yhteisöä kunnioittamaan Venezuelan itsemääräämisoikuetta. 

Venezuela on joutunut jälleen uusimman ulkovallan tukeman aggressiivisen hyökkäyksen kohteeksi. Imperialistien kaappaus onnistuttiin torjumaan. 13 ihmistä pidätettiin vallankaappauksen suunnittelusta. Mukana pidätettyjen joukossa oli Yhdysvaltain kansalaisia. Kyseessä oli uusin imperialistinen hyökkäys Venezuelan suvereniteettia vastaan, jonka tarkoituksena on syöstä presidentti Nicolas Maduro vallasta ja istuttaa tilalle USA-mielinen imperiumin etuja ajava sätkynukke. Washington Post julkaisi hiljan 42-sivuisen dokumentin, jossa esitettiin suunnitelma Venezuelan vaaleilla valitun presidentti  Maduron syrjäyttämisestä vallankaappauksella. 
 
Yhdysvallat ja sen tukema oikeisto-oppositio on painostanut chavistista hallintoa alusta lähtien, josta epäonnistunut operaatio oli viimeisin osoitus. Mukaan on mahtunut niin vallankaappausyrityksiä, taloudellista sabotaasia, "huumeiden vastaisia operaatioita" Venezuelan aluevesillä kuin myös kriisiä pahentaneita ja pahentavia talouspakotteita.  

Vasemmiston tuki on ollut Euroopan laajuisesti joko niukkaa tai olematonta. Suomessa hallitus ei ole välittänyt ottaa asiaan kantaa, vaan on mennyt mieluummin EU:n selän taakse, jossa ollaan oltu mukana tunnustamassa vallankaappari Juan Guaidón väliaikaista presidenttiyttä. Guaidón, joka julistautui Venezuelan presidentiksi yksipuolisesti Yhdysvaltojen tuella viime vuonna. 

- Vasemmistolle luulisi kansainvälisesti olevan itsestään selvää antaa tukea (vaikka sitten kriittistä sellaista) imperialistisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneille maille. Kannanotot ovat kuitenkin Suomessa, kommunisteja lukuun ottamatta, melko lailla loistaneet poissaolollaan. Ei montaakaan sanaa Yhdysvaltojen harjoittamaa kiusaamista vastaan, chavismon ja edistyksellisen ruohonjuuritason tukemisesta puhumattakaan. Vasemmistolaisten voimien tulisikin nyt meillä ja muualla astua esiin kantoineen ja tuoda ilmi rehellisesti, vastustetaanko imperialismia, vai ei. Vihreiltä ja keskustalta tuskin saamme kunnollisia ulostuloja aiheesta, mutta SDP:n ja Vasemmistoliiton tulisi puolueina kertoa kantansa. Seisomme vedenjakajalla. On tullut aika kertoa, kenen joukoissa seistään, peräänkuuluttaa Heikki Ekman 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista