Home >> Artikkelit >> Katja Wallin puhe vappuna 2023 Malmin hautausmaan Punaisten muistomerkillä

Katja Wallin puhe vappuna 2023 Malmin hautausmaan Punaisten muistomerkillä

01.05.2023 - 19:00
  • Kunniakäynti Malmin hautausmaalla vappuna 2023 puhe Katja Wallin

Katja Wallin, Malmin hautausmaa, Punaisten muistomerkki 1.5.2023

 

Armas Aksel kuoli räjähdeonnettomuudessa Hämeenkylässä helmikuussa 1918. Hänet haudattiin Mäntymäelle. Myöhemmin Armas Aksel tovereineen siirrettiin tänne Malmille, sillä Mäntymäki ei soveltunutkaan punaisten hautapaikaksi.

Sahantyöläinen Porin Reposaaresta lähti ehkä tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta itselleen ja tovereilleen. Tulevaisuutta, jossa työläinen olisi muutakin, kuin osa koneistoa, joka tahkoo omaisuutta tehtaan omistajille.

Työläisten asema on toki parantunut noista ajoista. Työläisten riisto on silti yhä päivittäistä. Alustatalous on luonut uuden tavan riistolle, samalla kun vaikkapa rakennusalalla hyväksikäytetään ulkomailta saapuneita työntekijöitä.

Maailmalla riisto nousee joskus jopa laajasti puheenaiheeksi. Muutosta ei silti vielä näy, vaan siirtotyöläiset raatavat yhä, jotta varakkaimmille voidaan tarjota sirkushuveja urheilun merkeissä. Rana Plazan tuhoisasta tehdasonnettomuudesta tuli 10 vuotta täyteen. Vastuuttomuus jatkuu yhä, eivätkä yritykset ole halukkaita huomioimaan ihmisoikeuksia. Vain raha on tärkeää.

Armas Aksel ei ollut yksin. Hän oli osa joukkoa. Mekään emme ole yksin. Meidän työläisten tulee jälleen löytää toisemme, osoittaa toisillemme solidaarisuutta ja toimia yhdessä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista