Home >> Artikkelit >> Kaipola ahneuden monumenttina

Kaipola ahneuden monumenttina

28.08.2020 - 11:15
  • UPM:n osakekurssi on noussut reilusti.

UPM kymmenen kertoi keskiviikkona aikovansa sulkea Jämsässä sijaitsevan Kaipolan tehtaansa. Irtisanomisuhan alla on noin 840 UPM:n työntekijää, joista valta osa on Suomessa. Tätä ilmoitusta seurasi toimitusjohtaja Jussi Pesosen avoin kirje, jossa hän perusteli asian omasta näkökulmastaan.

Pesonen näkee tehtaan kohtalon ratkenneen suomalaisen kireän verotuksen ja työvoiman kalliin hinnan johdosta. Nämä väitteet kumottiin kuitenkin tuoreeltaan julkisuudessa.

UPM julkaisi keväällä tilinpäätöstiedotteen, jossa se kertoi tehneensä hyvän tuloksen ja että yhtiöön tullut rahavirta oli vuonna 2019 suorastaan ennätyksellinen ja etenkin Uruguayn kiistellyt selluhankkeet olivat onnistuneet. Niiden odotettiin parantavan yhtiön tulosta entisestään tämän vuoden aikana.

Kaipola halutaan sulkea, koska se ei tuota tarpeeksi ja sen uhraaminen tuo vielä suuremman voiton toisaalla.

Koronakaan ei iskenyt UPM:n tulokseen odotetulla tavalla. Sen sijaan toimitusjohtaja Pesonen kommentoi huhtikuussa julkisuuteen, ettei UPM:n tulos heikentynyt alkuvuodesta edes Kiinan markkinoilla.

Sen sijaan yhtiön tulokseen vaikuttivat alkuvuoden lakot. Ne puraisivat yhtiön liikevoitosta lähes 300 miljoonaa. Ja tässä taitaakin olla se ratkaiseva yksityiskohta tämän kuvion hahmottamiseen.

Nyt esitetty sulkeminen on suunnattu määrätietoiseksi iskuksi sekä verotusta että työntekijöiden työehtoja vastaan. Erityisen kovaa halutaan lyödä ay-liikettä, joka astui keväällä paperitehtaan toimitusjohtajankin varpaille haukatessaan liikevoittoa.

Kun tämän iskun voi yhdistää supistuksiin ja tehostuksiin, jotka lähes poikkeuksetta parantavat pörssikursseja, on UPM:n johdossa kaikki kannusteet kannattavan tehtaan sulkemiseen jopa tilanteessa jossa yhtiön taloudellinen tilanne on vakaa, eikä mitään pakottavaa syytä tähän ole.

Kaipolaa ei sulje köyhä ja kipeä sankariyrittäjä, joka annettuaan kaikkensa työntekijöidensä työpaikkojen puolesta häviää katkeran kamppailun. Kaipola halutaan sulkea, koska se ei tuota tarpeeksi ja sen uhraaminen tuo vielä suuremman voiton toisaalla.

Kaipolan sulkemisen perusteena on silkka ahneus.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Pääsihteerin palsta