Home >> Artikkelit >> Ilkka Ahon vappupuhe

Keywords:

Ilkka Ahon vappupuhe

30.04.2020 - 15:45
  • Ilkka Aho

Hyvät toverit! 

Käynnissä olevasta koronoviruspandemian aiheuttamasta kriisistä huolimatta meillä on VappuMyös näin kriisin keskellä on syytä viettää juhlapäiväämuistaen menneitä taisteluitapohtien nykyistä tilannetta ja suunniteltava tulevaa työtä paremman huomisenpuolesta. 

Nykyinen kriisi antaa meille entistä kirkkaamman kuvan maailmastajossa elämme. Se tekee järjestelmämme virheet näkyviksi ja muistuttaa ikävälläkin tavalla menneiden päätösten vaikutuksistaYhteiskuntamme rakenteet ovat nyt paljaimmillaan. Ja näin tämä tappava tauti osaltaan viitoittaa meitä toimimaan paremman maailman puolesta. 

Meidän tulee osoittaa solidaarisuutta etenkin viruspandemiaa vastaan käytävän taistelun eturintamassa taisteleville työläisille. Terveydenhoitohenkilökuntamme on tähän kriisiin asti palkittu lähinnä juhlapuheiden korulauseilla riittävän palkan sijaan. Mutta tänään on heidän työnsä todellinen merkitys tullut selväksi kaikille. He ovat jo ennen tätä viruspandemiaa raskaalla työllään turvanneet kansamme hyvinvointia. Nyt heidän tässä tilanteessa venyessään äärimmäisille rajoilleen, meidän puolestamme, emme me enää voi olla kuuroja heidän oikeutetuille vaatimuksilleen kohtuullisesta korvauksesta. Meidän on yhdessä vaadittava parempaa palkkaa terveytemme eteen raatavalle hoitohenkilökunnalle! 

Tilanne on tehnyt näkyväksi myös sen, että millaista jälkeä terveydenhoitosektorillemme on tehty vuosikymmenien mittaisella leikkaus- ja yksityistämispolitiikalla. Luemme päivittäin otsikoita, joissa pelotellaan julkisen terveydenhoitomme täydellisellä ja totaalisella romahduksella. Harvoin, jos koskaan, näissä kirjoituksissa tuodaan ilmi, että kuka on tilanteen päästänyt tähän pisteeseen, kuka on vastuussa tästä julkisten palveluiden vaiheittaisesta alas ajosta? Kuka on varastanut julkiseen palvelun ylläpitämiseen tarvittavat rahat? Tämä on asia, joka täytyy muistaa nyt ja tulevaisuudessa, kun he pian koronaviruksen unohdettuaan haluavat jatkaa samaa hävityksen ja tuhon politiikkaansa. 

Samalla röyhkeällä tavalla oikeisto-oppositio ottaa nyt tilanteesta kaiken irti keräten halpoja poliittisia irtopisteitä. He ovat syyttäneet THL:lä, Terveyden ja hyvinvoinninlaitosta, tehottomuudesta ja osoittaneet epäonnistumisia. Kukaan ei enää tunnu muistavan, että juurikin he vallassa ollessaan leikkasivat THL:n rahoitusta. Ja nyt he osoittavat leikkausten jälkiä ja vierittävät syyn muille harteille. Julkisen järjestelmämme heikkoudet ovat kaikki johdettavissa tähän ahneeseen yksityisten rahasäkkien lihotuspolitiikkaan. Mutta leikkauksista huolimatta on julkinen terveydenhoitosektorimme pystynyt toimimaan kriisissä mallikkaalla tavalla. Olisiko tilanne tämä, jos liberaalileikkaajat ja oikeistoyksityistäjät olisivat saaneet kaiken tahtomansa läpi? Pystyisikö hampaaton rikkaiden sijoittajien rahasampo,yksityiset terveyspalvelut, osoittamaan samaa tehokkuutta tässä kriisissä? 

Meidän on vaadittava sairaanhoidon yksityistämisen välitöntä lopettamistaMeidän on vaadittava jo tehtyjen vahinkojen korjaamistaSillä vain vahva julkinen järjestelmä voi turvat meille kaikille tasa-arvoisen oikeuden terveydenhoitopalveluihinniin normaalikuin kriisioloissakinTästä meidän on pidettävä kiinni! Ja tämän puolesta on meidän taisteltava! 

Kriisin aikana on esiin pulpahtanut myös muita tahoja, joille siivu yhteisistä verovaroista kelpaisi vallan mainiosti. Yksityiset yritykset ovat kilvan vaatineet nyt valtiota apuun heidän omassa hädässään. Tähän kriisiin asti on veron maksu Suomeen tuntunut olevan monille suurille yrityksille vain vaihtoehto monien muiden vaihtoehtojen joukossa ja sankariyrittäjinä on pidetty miljonäärejä, jotka ovat maksaneet veronsa yhtä kiltisti kuin tavan työläinenkin. Mutta tämä on tänään jo eilistä. Työllistävän vaikutuksen marttyyritarinoiden ja yrittäjäriskin kantajien sädekehän loisto on hiipunut. Enää ei puhuta vapaiden markkinoiden hyveellisestä oikeudenmukaisuudesta. Ei puhuta enää markkinoiden auvoisesta tasapuolisuudesta. Nyt kovaan ääneen vaatimassa omaa osaa yhteisestä hyvästä. 

Meidän on tarkoin vahdittava, ettei kansan rahalla pelasteta näitä veronkiertäjiä ja osinkorosvoja. Varat käytetään vain niitä tarvitsevien auttamiseen. Muutenkin ahtaalla olevat pienyrittäjät tarvitsevat nyt apua ja yhteiskunnalle elintärkeät toiminnot on näissäkin olosuhteissa turvattava. Mutta meidän on vaadittava, ettei yhtään senttiä meidän verovaroistamme ui ja uppoa osinkoihin tai johtoryhmien mukavan muhkeisiin bonuksiin. On meidän yhteinen etumme, ettemme julkisista varoista lihota jo ennestään paksussa kunnossa olevia veroparasiittitilejä! 

Muista nyt, kuka nämä laskut maksaa. Muista, kenen kukkarosta yritystuet maksetaan. Pidetään muistissa, miten yritystuet on maksettu takaisin lomautuksina, irtisanomisina ja niin kutsutulla vero-optimoinnilla. Toveri, nyt on hyvä aika muistaa, että kuka on se joka tässä järjestelmässä työllään tuottaa arvoa ja kuka on tuolla arvolla kukkaronsa nytkin täyttämässä! 

Joskus olen sentään silti oikealta puoleltani kuullut joitakin yritystukia kyseenalaistavia ääniä, mutta vielä moraalittomampaa ja turhempaa rahan haaskausta, jota hävittäjähankinnoiksi kutsutaan ei tunnu kyseenalaistavan kukaan. Mediassa meille syötetään valhetta, että sotakoneiden osto on välttämätöntä. Pitää nostaa maanpuolustus henkeä ja lisätä rautaa rajalle. Television ruudulla kiiluvasilmäiset sotaintoilijat kenenkään kyseenalaistamatta levittävät taistelutahtoa. Kovapäisimmät teräskypärät haaveilevat NATO-liitoutumisella avoimesti ja uskottelevat, että amerikkalaisen imperialismin työkaluksi ryhtyminen olisi suotavaa myös meille. Tätä hurmeen huuruista sotapropagandaa pusketaan meille ilman vaihtoehtoja. He väittävät meille hävittäjien olevan elin ehto. 

Tämä, jos mikä on suurinta valhetta, jota meille suurena totuutena kaupataan. Maailma ei tarvitse enää yhtään uutta sotakonetta. Muu maailma pysähtyi koronan takia, mutta sotateollisuuden rattaat jatkavat pyörimistään.  Mitä meillä olisi enää puolustettavanakaan jos koulut, vanhainkodit ja muu yhteiskunnan hyvä jää rahoittamatta tämän asehankinnan takia? Meitä yritetään sumuttaa ja väittää aserahojen ilmestyvän jostain budjetin ulkopuolelta. Me tiedämme paremmin. Me tiedämme meidän työmme tuottaneen nämä verovarat, jotka kenraalit ja sotaherrat nyt haluavat käyttää uutuuttaan kiilteleviin hävityslaitteisiin. Meillä on parempia paikkoja laittaa nämä rahat. Me vaadimme uutta rauhan politiikkaa. Me vaadimme hävittäjähankinnoista luopumista. Parempaa maailmaa ei rakenneta tappokoneilla! 

Jos on vielä mahdollista, niin kriisi on tuonut esiin vieläkin vastenmielisempiä puolia omasta yhteiskunnastamme. Synkimmän oikeiston loskasaavista on noussut pinnalle sen rumimmat sammakot. Vieläkin on poliitikkoja jotka näkevät aivan kaiken vain, ja ainoastaan maahanmuuttajien ja pakolaisten syynä. Ennenkään heillä ei ole ollut ratkaisuja yhtään mihinkään paitsi rajojen sulkeminen. Oli ongelma mikä tahansa, määkii harhaanjohdettujen lampaiden lauma samaa laulua. Edes Koronavirus pandemian tuoma inhimillinen kärsimys ei ole saanut ääntä muuttumaan näissä epävireisissä kelloissa. 

Meidän on pidettävä kiinni ihmisyyden perusarvoista näistä saastakauppiaista huolimatta. Ainoastaan päänsä peruskallioon lyönyt ääliö voi uskoa maailman heikoimpien olevan vastuussa yhteiskuntamme kaikista vääryyksistä. Meidän on pidettävä kiinni ihmisyydestä, jossa jokaisella on oltava oikeus turvalliseen elämään etnisestä, uskonnollisesta tai muusta taustasta huolimatta. On meidän velvollisuutemme pitää huolta kanssa ihmisistämme. Meidän on vaadittava hallitustamme toteuttamaan velvollisuutensa hädänalaisten auttamisessa myös näinä kriisin aikoina. Erityisesti meidän on osoitettava solidaarisuutta ja tehtävä kaikkemme auttaaksemme Kreikan saarten pakolaisia. Ihminen on ihminen myös nyt ja hänellä on oltava vieläkin samat ja yhtälaiset oikeudet kuin ennenkin! 

Nämä saastaa levittävät väärät profeetat voivat ajassamme paksummin kuin koskaan. Valeuutinen leviää verkossa kuin virus satojen ja tuhansien silmäparien silmien nähtäväksi. Häikäilemättömät viestit, joissa ei ole pohjaa edes nimeksi, nostavat pohjamudissa siinneet ajatukset ylös näkyville. Tämä hyödyttää niitä, joille ei valheella tai totuudella ole enää merkitystä. Pelkästä häiriköinnistä pahantahtoiseen vallan tavoitteluun, on tästä tyhjien sanojen ja onttojen väitteiden paraatista tullut uhka meille kaikille. 

Meidän on osoitettava solidaarisuutta valheita vastaan taisteleville. Opettajat ja koulutuksen tarjoajat tekevät näissäkin poikkeusoloissa ensiarvoisen tärkeää työtä vapaan yhteiskunnan puolesta. Tieto ja totuus ovat aseemme yhteiskuntaamme jäytäviä voimia vastaan. Meidän täytyy pitää oppi ja sivistys kaikkien ulottuvilla. Koulutuksesta on leikattu jo niin, että oikeistopopulismi on alkanut kukkia tunkioillamme. Meidän on kitkettävä sivistyksen terällä ja kulttuurin miekalla nämä haitalliset vieraslajit keskuudestamme. Me vaadimme suurempia rahallisia panostuksia koulutusjärjestelmäämme ja oikeuden mukaista palkkaa opettajillemme. Tieto ja sivistys tulee nostaa uudelleen arvoonsa ja hylätä tämä valheellinen populistipropaganda. 

Meidän osamme maailmasta on verraten hyvä ja siksi meidän on autettava heikompia. Emme saa antaa enää tuumaakaan periksi näille mainitsemilleni ihmisyyden vihollisille. Meidän on huomattava vääryydet ja katsottava kenen kirstuun ne tuovat täytettä. Meidän on nähtävä todellinen arvomme työläisinä ja jatkettava oikeuksiemme puolustamista ja taistelua paremmasta huomisesta. maailmassa on paljon mätää ja työtä on tehtävä vielä paljon. Tietoisuutta on levitettävä, että huomaisimme, että me voimme muuttaa maailmaa. 

Mutta tänään on aika juhlia ja tänään toivotan kaikille Hyvää Vappua! 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista