Home >> Artikkelit >> Äänet kapitalismin vastustajille

Äänet kapitalismin vastustajille

08.06.2009 - 08:49
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
EU-vaalit järjestetään keskellä kapitalismin kriisiä, joka on syvempi kuin 1930-luvun talouslama, ja äärimmäisen jännittyneessä yhteiskunnallisessa tilanteessa. Miljoonat ihmiset on suistettu työttömyyteen ja köyhyyteen samaan aikaan, kun pieni vähemmistö osakkeenomistajia, pörssipelureita ja johtajia haalii itselleen valtavia rikkauksia.

Euroopan bruttokansantuote pieneni tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä edelliseen vuoteen verrattuna 4,4 prosentilla. Yksin Saksan talous heikkeni samana aikana 6,9 prosentilla. Itäisen Euroopan maihin kriisi on iskenyt erityisen ankarasti. Baltian maissa kotimainen bruttokansantuote on pienentynyt 10,9-18,6 prosentilla ja itäisen Euroopan EU-jäsenmaat ovat ajautuneet taloudellisen ja poliittisen romahduksen partaalle.

Nopeasti paheneva työttömyys sekä kokonaisten alueiden köyhtyminen ja kurjistuminen ovat syytös EU:n ja sen jäsenvaltioiden epäsosiaalista ja kansanvastaista politiikkaa kohtaan.
EU-maissa työttömyyden ja köyhyyden pääuhreja ovat lapset ja nuoret.

Maaliskuussa julkaistussa EU:n raportissa todetaan, että EU:ssa lapsilla on korkeampi köyhyysriski kuin väestöllä keskimäärin. Tämän vuoden maaliskuussa alle 25-vuotiaiden työttömyysaste oli noin 18,3 prosenttia EU-alueella.

EU ja kaikkien jäsenmaiden, myös Suomen, hallitukset käyttävät hyväkseen joukkotyöttömyyttä leikatakseen palkkoja ja sosiaalietuuksia. Tämä on tyypillistä kaikille hallituksille riippumatta siitä, ovatko ne porvarillisia vai sosiaalidemokraattisia. Ja EU:n komissiosta on tullut synonyymi sääntelyn purkamiselle, uusliberalismille ja työntekijöiden oikeuksien huonontamiselle.

Valtapuolueiden vaaliteemat sivuuttavat kaikissa EU-maissa räjähdyspisteessä olevat ongelmat. Niiden vaalikampanjat ovat keskittyneet ylistyslauluihin EU:n Brysselissä oleville instituutioille. Tätä taustaa vasten laaja vastenmielisyys EU-vaaleja kohtaan ei ole yllättävää. Se on osoitus väestön kasvavasta vastustuksesta ja enteilee luokkataistelujen laajenemista.

Näissä vaaleissa EU:lle ja sen jäsenmaiden vallanpitäjille ei voi ilmaista vastustusta muuta kuin äänestämällä. Äänestämättä jättäminen hyödyttää vain vallanpitäjät. Heille ei ole merkitystä sillä miten moni äänestää, koska he saavat suurella rahalla ja julkisuudella harhautettua ja houkuteltua riittävästi heitä tukevaa väkeä uurnille.
Suomen valtapuolueet apupuolueineen haluavat vaaleissa valtakirjan jatkaakseen kansanvastaista sisäpolitiikkaa ja Nato-hakuista ulkopolitiikkaa Suomessa ja EU:ssa.

Siksi on tärkeää äänestää "ei" kapitalismille ja suuren rahan EU:lle - äänestämällä "kyllä" SKP:lle.

Arjo Suonperä, EU-ehdokas, varatuomari 5.6. Espoossa:

Tekijä

Ajankohtaista