Home >> Artikkelit >> Vetoomus Kuuba-kehitysyhteistyöstä

Vetoomus Kuuba-kehitysyhteistyöstä

18.10.2006 - 09:34
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Kehitysyhteistyöasioista vastaavalle ministeri Paula Lehtomäelle luovutettiin maanantaina noin 600 allekirjoittajan vetoomus ministeriön katkaiseman Spartacus-säätiön Kuuba-kehitysyhteistyöhankkeen jatkamiseksi.

Spartacus-säätiö on hakenut ulkoministeriön kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön jakamista rahoista tukea projektille, jonka puitteissa on tarkoitus jatkaa Kuuban luontoa esittelevien kirjojen julkaisemista ja ekologista kasvatusta.

Ministeriö hylkäsi tukihakemuksen sillä perusteella, että se ei vastaa Euroopan unionin politiikkaa Kuuban ihmisoikeuksien edistämiseksi. Kun EU luopui Kuuban vastaisista pakotteista, haki säätiö tukea uudelleen. Nyt ministeriö keksi uusia verukkeita, joiden mukaan sen jo aiemmin kahdeksi vuodeksi hyväksymän hankkeen suunnitelmassa ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota kehitysvaikutuksiin ja annettiin liian paljon vastuuta kuubalaiselle osapuolelle.

Adressin luovuttajat korostivat ministeri Lehtomäelle säätiön yhdessä Kuuban Eläintieteellisen seuran kanssa valmisteleman uuden hankkeen tukevan ekologisen kasvatuksen ja monimuotoisuuden ohella monia muitakin kehitystavoitteita, kuten köyhyyden vähentämistä, koulutuksellista tasa-arvoa, luontojärjestöjen toimintaedellytyksiä ja kansainvälistä yhteistyötä.

Ministeri Lehtomäelle samalla jätetyssä Spartacus-säätiön kirjelmässä esiteltiin Kuuba-projektin puitteissa saatuja hyviä tuloksia. Kansainvälisestikin erittäin korkeatasoiseksi arvioitujen kirjojen lisäksi hanke on tuottanut uutta aineistoa mm. lintujen pesimäalueiden rahoittamiseen, koulujen ympäristökasvatukseen, kirjastoihin ja ympäristöjärjestöille. Siinä muistutetaan myös valtioneuvoston kehitysyhteistyölle vahvistamista periaatteista, joiden mukaan yhteistyössä pitää kunnioittaa ja edistää kehitysmaiden ja niiden ihmisten omaa päätösvaltaa ja vastuuta.

Ministeri Lehtomäki ei luvannut hankkeelle tukea enää tämän vuoden määrärahoista, mutta kehotti hakemaan tukea ensi vuodelle jaettavista kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyövaroista. Ensi vuoden määrärahojen hakuaika päättyy toukokuun lopulla ja päätökset niistä tulevat syksyllä.

Spartacus-säätiön Kuuba-projektin omarahoitusta voi kartuttaa lahjoituksilla säätiön tileille 151130-7200219 ja 800015-1410071.


Spartacus-säätiön adressi ministeri Lehtomäelle 2.5.2005

Ajankohtaista