Home >> Artikkelit >> Vappuna 2014 Tampereella

Vappuna 2014 Tampereella

01.05.2014 - 18:41
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
SKP:n pääsihteeri Heikki Ketoharju

Hyvät toverit,

onko meillä tapahtumassa hiljainen vallankaappaus? Suuret puolueet keskinäisissä neuvotteluissaan keskittivät yli puolet kuntien budjettivallasta jättimäisiin hallintohimmeleihin - viidelle niin kutsutulle sote-alueelle, joiden tehtävänä on vastata sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia palvelujen kilpailuttamiselle ja yksityistämiselle. Suuret ylikansalliset terveydenhuoltoyritykset ovat valmiina astumaan markkinoille.

Tällä laillako meillä nykyään asioista päätetään? Pienessä piirissä, salaisissa neuvotteluissa? Tuloksena näistä neuvotteluista on yksi kaikkien aikojen surkeimmista lainvalmisteluprosesseista, jonka lopputulos mitä ilmeisimmin on myös ristiriidassa perustuslain kanssa. Ministeriöiden virkamiehet ovat epäuskoisia ja kauhuissaan.

Nyt on sanottava selkeästi, että tällaista sote-soppaa ei niellä. Terveydenhuollon uudistaminen on tehtävä niin, että ratkaistaan suuret kysymykset palvelujen rahoituksesta sekä lähipalvelujen ja demokratian turvaamisesta.

On myös synnytettävä uudenlaisia päätöksenteon rakenteita nykyisen kuntatason alapuolelle. Ihmisille on annettava valtaa asuinalueidensa asioihin. On luotava uutta valtaa.

***

Viime aikoina Ukrainan kriisin myötä Suomessa on alkanut valtava Nato-rummutus. On käsittämätöntä, miten johtavat poliitikkomme, etenkin Kokoomuksessa, ovat ohittaneet kansan mielipiteen olan kohautuksella. On myös käsittämätöntä, miten heppoisin perustein heitä ollaan viemässä Natoon. Kuka tosiasiassa uskoo, että osallistuminen sotilasliittoon, joka sekaantuu eri puolilla maailmaa sotilaallisiin konflikteihin, lisäisi kansallisia turvallisuuttamme?

Meillä on paljon keskeisempikin turvallisuuspoliittinen ongelma, joka puhutaan aivan liian vähän. Viime kesänä Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltojen laajasta verkkovakoilusta olivat paljon esillä mediassa, mutta ne aiheuttivat kumman vähän toimenpiteitä. Tällä hetkellä Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:lla on oikeus valvoa kaikkea Yhdysvaltoihin tulevaa ulkomaista verkkoliikennettä. Me Suomessa ja Euroopassa käytämme pääasiassa yhdysvaltalaista teknologiaa ja verkkopalveluita.

Enemmistö suomalaisista kannattaa sotilaallista liittoutumattomuutta ja nyt onkin näytettävä tämä mielipide selkeästi. On myös vaadittava, että laajamittainen urkinta lopetetaan ja yksityisyyden suojaa parannetaan.

Euroopan unionia ylistetään juhlapuheissa suureksi rauhanprojektiksi, ja sen sanotaan yhdistävän kansoja eri puolilla Eurooppaa. Minusta on kuitenkin syytä kysyä, kumpi yhdistää enemmän: Euroopan unioni ja sen ajama leikkauspolitiikka vai tuon leikkauspolitiikan vastainen taistelu?

EU edistää suurten pankkien rahoitusta, yksityisen velan muuttamista julkiseksi velaksi ja sen käyttämistä taloudellisen hallinnan välineenä. Samalla unioni on vajonnut syvään kriisiin, joka on seurausta harjoitetusta politiikasta. Politiikasta, joka suosii suurpääomaa, markkinoiden alistamista finanssitaloudelle, pääoman sääntelemätöntä kiertoa, markkinoiden vapautta ja yksityistämistä.

EU: n politiikka on myös hyökkäys julkisia hyvinvointipalveluja vastaan. Se ajaa leikkaamaan ja yksityistämään, ja siirtämään yhä uusia talouden aloja markkinoiden riepoteltavaksi. Uusin uhka on Yhdysvaltain ja Euroopan välinen TTIP -vapaakauppasopimus, joka toteutuessaan nyt neuvotellussa muodossa antaisi suuryhtiöille mahdollisuuden uhata valtioita oikeustoimilla, mikäli ne katsovat liikevoittojensa vaarantuneen.

Meidän on sanottava selkeästi ei EU:lle. Vaadimme demokraattiseen yhteistyöhön perustuvaa Eurooppaa, joka pyrkii rauhaan ja hyvinvointiin kansojen kesken. Vaadimme syrjinnästä ja rasismista vapaata Eurooppaa, ja vaadimme finanssipääoman ja veroparatiisien laittamista kuriin.

SKP on allekirjoittanut Euroopan parlamentin GUE/NGL -vasemmistoryhmän piirissä laaditun vaalivetoomuksen, yhtenä yhdeksästätoista eurooppalaisesta vasemmistopuolueesta, ja myös tuon vetoomuksen kautta olemme sitoutuneet rakentamaan toisenlaista Eurooppaa.

Toisenlainen Eurooppa on mahdollinen, ja se rakennetaan ay- ja kansalaisliikkeiden kamppailulla ja ruohonjuuritason toiminnalla. Leikkausten vastaiset mielenosoitukset ja poliittiset liikkeet ympäri Eurooppaa ovat uuden rakennuspuita. Näistä liikkeistä on syntynyt myös eurooppalaisen vasemmiston kasvava kannatus. Ja näistä kokemuksista tulisi myös meidän Suomessa ottaa opiksi.

Hyvät toverit,

vappua edeltävä kevät on mielestäni yksi vuoden parhaita aikoja. Silloin lähtevät jäät, silloin lumet sulavat ja kevät etenee. Kevät innostaa mieltä. Päivä päivältä ympärillä näkyvä muutos antaa voimaa, ja muistuttaa, millainen maailma on. Emme ole paikallaan, vaan jatkuvassa liikkeessä.

Samanlainen tunne minulla on myös miettiessäni poliittista kevättä. Hyvät toverit, jokin on muuttumassa. Ihmiset ovat tyytymättömiä harjoitettuun politiikkaan ja lopen kyllästyneitä vallanpitäjiin. He esittävät hyviä kysymyksiä: miksi kaikesta leikataan? Kenen etua täällä ajetaan? Meidän tehtävämme on vastata näihin kysymyksiin.

Nyt tarvitaan radikaalia, leikkausten vastaista joukkoliikettä, ja nyt on tultava kabineteista kaduille. Tarvitaan myös uudenlaista rehellistä vasemmistolaista politiikkaa, jossa ei selitellä kehnoja päätöksiä parhain päin, vaan viedään ihmisten ääni sinne, missä nyt puhuu vain suuri raha.

Hyvää vappua koko tamperelaiselle toriväelle!

Heikki Ketoharju

Tekijä

Ajankohtaista