Home >> Artikkelit >> Synnytykset säilytettävä Kemissä

Synnytykset säilytettävä Kemissä

19.08.2014 - 09:34
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
  • kuva SKP arkisto
Lapin piiri huomauttaa että pitkät matkat lisäävät matkasynnytysten määrää ja äidille ja vauvalle vaarallisia tilanteita. Lapin piirin kannanotossa sanotaan, että on turvallisempaa synnyttää sairaalassa, vaikka siellä ei tuhatta vauvaa vuodessa syntyisikään.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää synnytysosastojen lopettamista sairaaloissa, joissa on alle 1 000 synnytystä vuodessa. Lapissa se merkitsisi synnytysten lopettamista Kemissä olevassa Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Kemissä synnytyksiä on ollut 660 … 748 vuodessa vuosina 1999 … 2012.

Lopettamisia perustellaan valtiolle tulevilla säästöillä ja synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudella. Kokemukset kuitenkin osoittavat, että säästöjä ei oikeasti synny. Esimerkiksi Kuusamon terveyskeskuksen ylilääkäri Niilo Keränen on todennut, että synnytystoiminnan loppuminen Kuusamossa vuoden 2010 jälkeen ei ole näkynyt rahallisesti missään. Synnytykset ovat siirtyneet Ouluun ja Kuusamo maksaa siitä hyvästä vuosittain OYS:lle noin 11 miljoonaa euroa.

Lisäksi kustannuksia syntyy pitkien matkojen korvaamisesta. Osa kustannuksista jää kuitenkin synnyttäjille ja heidän perheilleen. Synnyttäjille ja heidän perheilleen syntyy kustannuksia ja vaivaa muutenkin, kun satojen kilometrien päässä sairaalasta ei voida odottaa kotona synnytyksen käynnistymistä ja sitten matkaan lähtemistä, vaan sairaalapaikkakunnalle on matkustettava tilapäisesti asumaan jo ainakin viikko tai pari ennen laskettua aikaa.

Pitkät matkat lisäävät myös matkasynnytysten määrää. Sellaiset tilanteet ovat äidille ja vauvalle vaarallisia ja joka tapauksessa mukana oleville järkyttäviä kokemuksia, vaikka hengissä selvittäisiinkin. Turvallisempaa on synnyttää sairaalassa, vaikka siellä ei tuhatta vauvaa vuodessa syntyisikään.

Alle tuhannen synnytyksen osastojen lopettamista perusteellaan sillä, että niissä ei ole tarvittavaa ympärivuorokautista lääkäripäivystystä. Oikea ratkaisu ei tietenkään ole siinä tilanteessa osastojen lopettaminen, vaan lisärahan antaminen sairaaloille päivystysten lisäämiseksi. Esimerkiksi sillä 200 miljoonalla eurolla, joka laitettiin käytettyjen panssarivaunujen ostamiseen Hollannista, saataisiin päivystykset kuntoon moneksi vuodeksi.

SKP:n Lapin piiri

Ajankohtaista