Home >> Artikkelit >> Rautaruukkia ei saa myydä!

Rautaruukkia ei saa myydä!

08.04.2014 - 13:00
(updated: 06.06.2016 - 13:48)

Valtion omistama Solidium Oy aikoo myydä omistamansa Rautaruukki Oy osakkeet ruotsalaiselle Rautaruukin kilpailijalle SSAB:lle. Rautaruukki on verovaroilla perustettua perusteollisuutta, jonka työllisyys- ja muut vaikutukset säteilevät alihankkijoitten ja sidosryhmien kautta paljon itse Rautaruukin tuotantolaitoksia laajemmalle.

SSAB on vuosia tuloksetta yrittänyt kehittää tuotantomenetelmää nopeasti jäähtyvän teräksen valmistamiseksi. Sellaisen menetelmän Rautaruukki on patentoinut. Osake-enemmistön ostamisella kilpailija saisi tämän tietotaidon ja paljon muutakin vastaavaa. Seurauksena olisi muutamien vuosien sisällä, että uusi omistaja siirtäisi Ruotsin tehtailleen näin haltuunsa saamansa arvokkaimpien tuotantolaatujen valmistuksen ja jättäisi Suomeen vain halpatuotannon. Sekin olisi sitten kohta helppo lopettaa huonosti kannattavana.

Seurauksena olisi tuhansien ihmisten työttömyysaalto, laaja pitkäaikaistyöttömyys ja vuosien raskaat kustannukset julkiselle vallalle sosiaalitoimen ja terveydenhuollon alueilla. Vuosien varrella luotu ja kehitetty tietotaito menetettäisiin pois Suomesta.

Teollisuuspolitiikan pitkäjänteisyys ja luotettavuus kärsisi.
Mitään korvaavaakaan tuotantoa, joka työllistäisi myynnistä johtuvat työttömät ja korvaisi julkisen vallan tulopohjaan syntyvän repeämän, ei maan hallitus ole esittämässä.

Hallituksen tulee luopua Rautaruukin osakkeitten myynnistä ja antaa sitä tarkoittavat ohjeet omistamalleen Solidium Oy:lle tai ostaa osakkeet suoraan valtion omistukseen.

SKP:n sihteeristö

Ajankohtaista