Home >> Artikkelit >> Ranskan EI korostaa tarvetta järjestää kansanäänestys myös Suomessa

Ranskan EI korostaa tarvetta järjestää kansanäänestys myös Suomessa

18.10.2006 - 09:31
(updated: 06.06.2016 - 13:48)Ranskan kansanäänestyksen tulos on voimakas epäluottamuslause EU-eliitille ja sen uusliberalistiselle perustuslakihankkeelle. Samalla se korostaa tarvetta järjestää myös Suomessa kansanäänestys EU:n perustuslaista.

Myös Matti Vanhasen hallituksen on tunnustettava EU:n perustuslain saama hylkäystuomio ja lopetettava sen ajaminen sekä ilmoitettava, että Suomi kunnioittaa EU.n puheenjohtajakaudellaan syksyllä 2006 kansanäänestysten tuloksia.

EU-eliitti yrittää selittelyllään peittää sen, että ranskalaisten enemmistö otti selvästi kantaa perustuslain ja EU-politiikan keskeisiä lähtökohtia vastaan. Perustuslain hylkääminen oli kannanotto demokratian, julkisten palvelujen, työntekijöiden oikeuksia ja rauhantahtoisen Euroopan puolesta - pääoman ylivaltaa ja militarismia vastaan.

Myöskään suomalaiset eivät ole antaneet hallitukselle ja eduskunnalle valtakirjaa hyväksyä EU:n perustuslakiesitystä. Vastustamalla kansanäänestystä hallitus vain tunnustaa sen, että se ei itsekään usko saavansa perustuslakiesitykselle kansalaisten enemmistön tukea.

Ranskan kommunistien, vasemmistososialistien, ay-liikkeen, Attacin ja muiden perustuslain vastustajien voitto on samalla haaste meille Suomessa voimistaa perustuslain kritiikkiä, laajentaa adressikeräystä kansanäänestyksen puolesta ja vaatia perustuslain hylkäämistä.

EU:n perustuslain tavoitteet liittyvät myös hallituksen ajamaan kunta- ja palvelurakenteen keskittämiseen, julkisten palvelujen kilpailuttamiseen, työntekijöiden sopimusturvan heikentämiseen ja kriisinhallintalakiin, jolla Suomea viedään EU:n taistelujoukkoihin. Myös näissä tarvitaan vaihtoehtoa EU-politiikalle.


Yrjö Hakanen Helsingissä 30.5.2005

Tekijä

Ajankohtaista