Home >> Artikkelit >> Pauli Schadrinin puhe 1.5.2014 Nokian Poutunpuistossa

Pauli Schadrinin puhe 1.5.2014 Nokian Poutunpuistossa

02.05.2014 - 10:01
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Pauli Schadrin Nokian Poutunpuistossa

Oikein hyvää ja riehakasta työn juhlaa ”siis vappua kaikille”!

Toverit, ystävät ja kaikki työväen vapun juhliat..
Vuosi on vierähtänyt ja paljon on ollut tapahtumia joista vielä vuosien päästä tullaan puhumaan. Kaikkien suurten puolueiden vaalilupaukset on petetty ja äänestäjät joutuvat sen kalliisti maksamaan. Suunnitteilla oleva soteuudistus lienee niistä näkyvin. Markkinavoimien temmellyksen alle ajetaan kaikki terveys ja sosiaalipalvelut.

Koska itse edustan sitä väestönosaa jolla vielä on työpaikka ja työtä keskityn puheessani siihen.
Viime vuonna tehty vakautussopimus on osittautumassa suurimmaksi huijaukseksi mitä on koskaan on nähty työmarkkinoilla.
Keskusjärjestöt yhdessä hallituksen kanssa sorvas sopimuksen joka näyttää leikkaavan kaikkien työtätekevien ja työttömien ostovoimaa jokaisena voimassaolovuotenaan.

Sopimusta edelsi myös tuntuvan yhteisöverohelpotus yrityksille. Se luvattiin hallituksen toimesta jo ennen neuvotteluja työnantajille, jotta heidät saatiin neuvottelupöytään. Kyseisen verohelpotuksen piti vähentää työttömyyttä, perusteena se, että näin työnantajille jäi varaa uusiin investointeihin ja työllistämiseen.
Samalle oletettiin tämän tuovan Suomeen uusia ulkomaisia yrityksiä.
Vaan kuikas siinä sitten kävikään? Työttömyys otti aimon harppauksen nousuun ja tuntuu siltä kuin se olisi peräti pysyväisluontoinen. Työttömyys on noussut 7% - 9%
ja suomalaisia työpaikkoja on vuoden alusta lukien Yt- menettelyssä 40.000.
Yritysten silmitön ahneus on ajamassa Suomalaisia työntekijöitä kilometritehtaalle ennätystahtiin. Samaan aikaan maan hallitus heikentää työttömyysturvaa.
Kunnat on pakoitettuja nostamaan veroa tai leikkaamaan palveluja yhteisöverotuoton laskun takia.

Huolestuttavinta koko huijauksessa on sen kesto, nimittäin seuraavan kerran palkoista neuvotellaan kesällä 2016 ja se pieni ensi vuonna tuleva palkankoroitus on jo nyt syöty. Samaan aikaan eläkeikää ollaan nostamassa kahdella vuodella joka sekin on 5% palkan alennus. Edellisessä eläkeuudistuksessa sovittu oletetun eliniän kerroin syö jo nyt eläkettä.

Mitä tekee ammattiyhdistysliike johtoineen?
Ollaan turvat tukossa ja mietitään mitenkä nyt suu pannaan - ei voi valehdella äänestäjille sopimuksen hyvistä puolista kun niitä ei ole.
Sopimusta tehdessä painotettiin koulutuspäiviä ja perusturvan paranemista. Siinä vain on nyt käynyt niin ikävästi, ettei ne parantuneet ja heikennykset tulee viimeistään syksyllä työttömyysturvaan. Myös indeksikorotukset jäädytettiin ja eläkkeissä niitä leikataan.
Mitä sopimista se on kun ei pystytä edes sopimuskautta pitään kiinni sopimuksesta?
Onko ammattiyhdistysliikkeen johdossa käymässä niin kuin vanha tuttu sananlasku sanoo ”lampaat laihtuu paimenet lihoo”.
Pitäisikö myös ammattiyhdistysliikkeessä tutkia onko palkkiot ja palkinnot hallitoon osallistumisesta ylittäneet kohtuullisuuden rajat? Työväestön kannattaisi alkaa ajaa omien liittojen johtajille myös tulospalkkaa voitas neuvotteluissa puhua myös meidän työläisten palkoista ei pelkästään yritysten voitoista ja valtiontaloudesta.

Mihin on unohtunut työläinen, työtön ja työ arvostus? Ajaako Ay-liike ihmisiä tuotantovälineiksi ja unohtaa edunvalvonnan tarkoituksen. Tuleeko työstä itseisarvo jonka mittari ei ole raha vaan pakko. Nuorten työllistämistakuu on tietynlainen pään- avaus sille, ettei työstä tarvi maksaa palkkaa kun vain järjestää töitä.
Sanktiot on selvät; tuet loppuu ellet me tarjottuun orjatyöhön. Mikäli tämäkaltainen käytäntö siirtyy myös yksityiselle puolen häviää sieltä työpaikkoja kiihtyvään tahtiin.
Ammattiyhdistysliikkeen tehtävä on huolehtia siitä, että työstä saatavalla palkalla tulee toimeen hakematta toimeentulotukee.

Vappu on meidän juhla ja meillä on vielä oikeus osoittaa avoimesti kritiikkiä myös omaa johtoomme kohtaan kuten osoitamme hallitusta ja työnantajaa kohtaan.
Usein unohdetaan se tosiasia, että meidän edustajia istuu myös hallituksessa ja eri yritysten kuten eläkevakuutus ja valtionyhtiöiden johdossa. Nämä yritykset eivät irtisanomisuutisissa suinkaan ole outo ilmiö; päin vastoin ne tuntuvat olevan säännöllisimmät irtisanomis-ja leikkausuutisissa.
Kaiken kukkuraksi porvarihallitus tuntuu laittavan saneeramalla niitä myyntikuntoon.

Työministerinä toimii SAK:n entinen puheenjohtaja hän on omilla toimillaan ulkoistanut työttömät työvoimatoimistoista. Työttömät siirrettiin sähköiseen asiointiin riippumatta työttömän mahdollisuuksista käyttää tietotekniikkaa.

Oikeisto on hyökännyt sosiaaliturvan ja pienipalkkaisen työväestön julkisten palvelujen kimppuun. Nyt on meidän aika vastata ja äänestää Eu- vaaleissa niitä tahoja ja ihmisiä jotka ajavat meidän tavallisten ihmisten asiaa.

Voimme yhdessä hyvin todeta; loppu leikkamiselle, lähipalvelut kaikille, niiden kustannukset maksukykyisille. Ihmisarvoinen elämä lapsesta vanhuuteen!

Pauli Schadrin

Tekijä

Ajankohtaista