Home >> Artikkelit >> Missä valtion omistajavastuu Finnairissa?

Missä valtion omistajavastuu Finnairissa?

02.12.2006 - 15:24
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Valtioenemmistöinen Finnair on ottanut tehtäväkseen tuoda suomalaiselle työmarkkinakentälle äärimmäisen uusliberaaleja käytäntöjä. Vaikka yhtiö teki viime vuonna voittoa noin 90 miljoonaa euroa, pyrkii yhtiön johto häikäilemättömästi kiertämään työehtosopimusta ja polkemaan palkkoja Viroon perustetun tytäryhtiön avulla. Finnair aikoo palkata suuren määrän työntekijöitä tekemään yhtiön töitä huomattavasti pienemmillä palkoilla kuin voimassaoleva sopimus edellyttää.

Suomen kommunistisen puolueen mielestä Finnairin työntekijöiden lakko on oikeutettu. Kyse on työntekijöiden kannalta periaatteellisesta asiasta eli siitä sitovatko tehdyt sopimukset työnantajaa. Tämä tapaus paljastaa myös sen miten EU:ssa markkinoitu kilpailutus johtaa loppukädessä siihen, että työntekijät joutuvat kilpailemaan siitä kuka tekee työtä halvimmalla.

Vastuu valtioenemmistöisen yhtiön harjoittamasta politiikasta kuuluu viime kädessä maan hallitukselle. Pääomistajan ja toimivan johdon politiikat eivät voi olla ristiriidassa keskenään. Ay-liikkeen tulee yhteisvoimin torjua Finnairin johdon pyrkimykset. Sen ei pidä tyytyä katsomaan vierestä, kun Matti Vanhasen ja SAK-taustaisen Eero Heinäluoman johtama hallitus toteuttaa keskustan aikoinaan esittämän oikeistolaisen työreformin linjauksia

SKP:n sihteeristö 19.10.06:

Ajankohtaista