Home >> Artikkelit >> Kansainvälinen mielenosoitus ja seminaari uusliberalismia ja sotaa vastaan Helsingissä

Kansainvälinen mielenosoitus ja seminaari uusliberalismia ja sotaa vastaan Helsingissä

02.12.2006 - 19:51
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Euroopan ja useiden Aasian maiden johtajien Helsingissä pidetyn huippukokouksen asialistalta puuttuivat olennaiset työväen oikeuksia, demokratiaa, rauhaa sekä sosiaalisesti ja ekologisesti oikeudenmukaista kehitystä koskevat tarpeet ja tavoitteet. Nämä kysymykset nostettiin kuitenkin esille Helsingissä 9.syyskuuta Helsinki 2006 -verkoston mielenosoituksessa ja seuraavana päivänä pidetyssä kansainvälisessä seminaarissa.

Suomen kommunistisen puolueen järjestämässä seminaarissa käsiteltiin kokemuksia ja yhteistyötä toiminnassa uusliberalismia ja sotaa vastaan. Seminaariin osallistui toista sataa osanottajaa, mm. Britannian kommunistisen puolueen, Böömin ja Määrin kommunistisen puolueen (Tshekin tasavalta), Eestin vasemmistopuolueen, Filippiinien vasemmistokoalition Laban ng Masan, Intian kommunistisen puolueen, Kreikan kommunistisen puolueen, Norjan kommunistisen puolueen, Portugalin kommunistisen puolueen, Saksan Vasemmistopuolue-PDS:n, Saksan kommunistisen puolueen, Tanskan Punavihreän allianssin, Tanskan kommunistisen puolueen ja Kommunistisen puolueen Tanskassa edustajat. Lisäksi seminaariin osallistuivat Maailman ammattiyhdistysten liiton, Kansainvälisen lääkärit ydinsotaa vastaan -liikkeen, Nepalin IPPNW:n, Focus on the global South, Rauhanpuolustajien ja muiden yhteiskunnallisten liikkeiden edustajia.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen arvosteli Suomen EU-puheenjohtajakauteen liittyvää sanojen ja tekojen ristiriitaa. Suomen hallitus puhuu avoimuudesta ja demokratiasta, mutta ajaa Euroopan unionin uusliberalistisen perustuslain hyväksymistä, vaikka kansalaisten enemmistö muun muassa Suomessa vastustaa sitä. Hallitus puhuu globalisaation hallinnasta ja hyödyllisyydestä, mutta sivuuttaa nykyisen globalisaation eriarvoisen ja epäoikeudenmukaisen luonteen. Se ajaa muun muassa Lissabonin strategialla ja Bolkesteinin direktiivillä ratkaisuja, joilla jokaiselle kuuluvia perusoikeuksia alistetaan kauppatavaraksi. Vaikka Suomen hallitus esiintyy ilmastomuutoksesta huolestuneena, se jarruttaa pidemmälle menevien sitovien päätösrajoitusten asettamista. Hallitus on myös hylännyt perinteisen sotilaallisen liittoutumattomuuden ja osallistuu EU:n taistelujoukkoihin ja vie Suomea askel askeleelta lähemmäs Nato-jäsenyyttä.

Seminaarin puheenvuoroissa painotettiin tarvetta kehittää vasemmistovoimien kansainvälistä yhteistyötä toiminnassa sotaa ja uusliberalismia vastaan. Puheenvuoroissa vaadittiin Irakin ja Palestiinan miehityksen lopettamista. Lisäksi tuomittiin USA:n aggressiivinen politiikka muun muassa Afganistania, Irania, Syyriaa, Kuubaa ja Venezuelaa vastaan. Puheenvuoroissa painotettiin sodanvastaisen toiminnan voimistamista ja solidaarisuutta imperialismin aggression kohteeksi joutuneille kansoille. Puhujat vastustivat EU:n uusliberalistisen perustuslakiesityksen elvyttämistä, palveludirektiiviä sekä sosiaali-, terveys-, koulutus- ja muiden julkisten palvelujen yksityistämistä. Tärkeinä yhteistoiminnan kehittämisen tapahtumina todettiin muun muassa kommunististen ja työväenpuolueiden kansainvälinen tapaaminen Lissabonissa marraskuussa, Maailman sosiaalifoorumi Nairobissa ja vaihtoehtoinen G8 huippukokous kesäkuussa Saksan Heiligendaumissa. Suomessa toiminta jatkuu muun muassa eri puolilla maata pidettävien EU:n ministerikokousten vastatapahtumilla.


Lehdistötiedote 10.9.06

Ajankohtaista