Home >> Artikkelit >> Israelin vetäydyttävä heti valtaamiltaan alueilta

Israelin vetäydyttävä heti valtaamiltaan alueilta

02.12.2006 - 19:56
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Tulitauon aikaansaaminen eteläiseen Libanoniin oli tervetullut uutinen Israelin hyökkäyksen ja silmittömien pommitusten kohteeksi joutuneille libanonilaisille.

Tulitauon muuttuminen pysyväksi edellyttää Israelin kaikkien joukkojen välitöntä vetäytymistä Libanonista ja myös laittomasti miehittämiltään Palestiinan alueilta. Samalla on turvattava sadoille tuhansille libanonilaisille edellytykset rakentaa uudelleen Israelin tuhoamat kodit ja alueet.

"Uusi Lähi-itä"?

YK:n turvallisuusneuvoston päätös edellyttää vihollisuuksien lopettamista. Se ei kuitenkaan takaa vielä riittäviä edellytyksiä pysyvään rauhaan. Israelin hyökkäyksissä Gazaan ja Libanoniin ei ollut kyse vain sen vihollisuuksista Hamasin ja Hizbollahin kanssa. Hyökkäykset olivat osa laajempaa USA:n hallinnon johdolla toteutettavaa "uuden Lähi-idän" politiikkaa, jolla pyritään varmistamaan tämän energiavaroista rikkaan alueen riiston jatkuminen ja USA:n johtoasema maailmassa. Samalla Israelin johto pyrkii tuhoamaan kaikki mahdollisuudet neuvotteluratkaisuihin, joilla turvattaisiin itsenäisen Palestiinan valtion muodostuminen Israelin rinnalle.

Libanonin sota on uusi esimerkki siitä, että Lähi-idän monimutkaisia ristiriitoja ei voida ratkaista mahtavallakaan sotilaallisella voimalla. Israelin epäonnistuminen pyrkimyksissään tuhota Hizbollah on jatkoa siinä sarjassa, johon kuuluvat myös USA:n johtamien joukkojen epäonnistumiset Afganistanissa ja Irakissa. Nämä terrorismin vastustamisen nimissä käydyt sodat ovat valtioterrorismia, joka tuottaa samalla lisää maaperää myös terrorismille.

Sotarikolliset vastuuseen

Israelin raakalaismaista hyökkäystä Gazaan ja Libanoniin ei voi oikeuttaa millään verukkeilla israelilaisten sotilaiden sieppaamisesta. Israelin johtajat ja armeija ovat syyllistyneet lukuisiin sotarikoksiin, kuten syyttömiin siviileihin kohdistettuihin joukkorangaistuksiin, siviilikohteiden tietoiseen tuhoamiseen, kiellettyjen aseiden käyttöön, ympäristörikoksiin, Palestiinan laillisesti valittujen ministereiden ja kansanedustajien vangitsemisiin ja Palestiinan alueiden miehitykseen. Näistä rikoksista vastuussa olevat tulee saattaa kansainvälisen oikeuden eteen.

On täysin tuottavaa, että tavalliset ihmiset ympäri maailmaa joutuvat jo nyt maksamaan USA:n ja Israelin sotapolitiikan laskuja. Israelin Libanonissa ja Palestiinassa aiheuttamien valtavien tuhojen korjaaminen tulee vaatimaan monia miljardeja. Tämä lasku tulee suunnata ensisijaisesti Israelin ja sitä tukeneen USA:n hallituksen maksettavaksi. Ympäristönsuojelun periaatetta "saastuttaja maksaa" tulee soveltaa myös Israelin aiheuttamiin ympäristötuhoihin.

Libanoniin lähetettävien YK-joukkojen rooli ja tehtävät ovat vielä epäselvät. Näistä joukoista ei pidä tehdä Israelin tai suurvaltojen politiikan välikappaletta, jota käytetään Libanonin tai muiden alueen kansojen oikeuksia vastaan. EU:n tulee lopettaa Palestiinaa vastaan kohdistamansa pakotteet ja jäädyttää assosiaatiosopimus Israelin kanssa, kunnes se vetäytyy kaikilta laittomasti miehittämiltään alueilta.


SKP:n keskuskomitea 20.8.06:

Ajankohtaista