Home >> Artikkelit >> EU:n lopetettava Kuuban painostaminen

EU:n lopetettava Kuuban painostaminen

15.09.2006 - 11:17
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
EU:n johtajat ovat viime vuosina myötäilleet USA:n pyrkimyksiä saartaa Kuuba ja pakottaa se hylkäämään vallankumouksellinen kehitystie. EU on kieltäytynyt normaalista valtiollisen tason kanssakäymisestä ja määritellyt yhteiseksi politiikakseen tukea Kuuban yhteiskunnallisen järjestelmän muuttamiseen tähtääviä pyrkimyksiä.

EU:n politiikan kaksinaamaisuutta kuvaa se, että samaan aikaan kun EU tuomitsee ihmisoikeusrikokset Kuubassa, se kieltäytyy tuomitsemasta Yhdysvaltojen rikoksia muun muassa Guantanamon vankileirillä ja Irakin sodassa. USA puolestaan suojelee Luis Posada Carrilesin kaltaisia Kuuban vastaiseen terroriin syyllistyneitä, mutta pitää vankilassa Miamissa viittä terrorismia vastaan toiminutta nuorta kuubalaista.

Euroopan unioni päättää lähiaikoina siitä, jatkaako se tätä yhteistä politiikkaansa suhteissa Kuubaan. Muun muassa Espanjan hallitus on esittänyt luopumista Kuuban painostamisesta.

SKP:n poliittinen toimikunta vetoaa Suomen hallitukseen, jotta myös se torjuu Kuuban vastaisen linjan ja toimii aktiivisesti suhteiden normalisoimiseksi. Samalla poliittinen toimikunta kiinnittää huomiota Latinalaisen Amerikan vaihtoehtoisen integraatioprojektin, ALBA:n tarjoamiin mahdollisuuksiin kehittää Euroopan ja Latinalaisen Amerikan maiden yhteistyötä.


SKP:n poliittinen toimikunta 9.5.06:

Ajankohtaista