Home >> Artikkelit >> EU-puheenjohtan toimittava Israelin sotatoimien lopettamiseksi

EU-puheenjohtan toimittava Israelin sotatoimien lopettamiseksi

15.09.2006 - 11:12
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Euroopan vasemmiston puolue vetoaa Suomen hallitukseen Euroopan unionin puheenjohtajana ja EU:n ministerineuvostoon aloitteiden tekemiseksi, jotta Israel lopettaa hyökkäyksen Libaboniin ja muut sotatoimet, vetää joukkonsa Gazasta ja jotta voidaan avata tie konfliktin poliittiselle ratkaisulle.

Euroopan vasemmiston puolue tuomitsee Israelin hyökkäykset, jotka tappavat viattomia siviilejä ja kärjistävät koko Lähi-idän tilannetta. Israelin sotatoimet ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Niitä ei voi oikeuttaa millään tekosyillä reaktiona israelilaisten sotilaiden sieppaamiseen.

Pariisissa kokoontuneet 27 vasemmistolaisen, kommunistisen ja punavihreän puolueen edustajat vaativat Israelia vetämään joukkonsa Gazasta ja Libanonista, neuvottelujen aloittamista ilman ennakkoehtoja sekä vankien vapauttamista niin Israelin kuin Palestiinan puolella. Euroopan vasemmisto vaatii myös Israelin harjoittaman Palestiinan alueiden miehityksen lopettamista, joka on Israelin ja Palestiinan väkivallan kierteen perussyy.

Suomesta Euroopan vasemmiston puolueen kokoukseen osallistui Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen. SKP kuuluu Euroopan vasemmiston puolueeseen tarkkailijajäsenenä.

Euroopan vasemmiston puolueen vetoomuksessa kiinnitetään huomiota siihen, että Israelin hyökkäystoimet alkoivat juuri kun Palestiinan Fatah ja Hamas olivat allekirjoittaneet kompromissiohjelman, joka olisi avannut tien sekä Israelin että Palestiinan valtioiden tunnustamiselle. Israel tuhoaa sotatoimillaan toivon neuvotteluratkaisusta.

Euroopan vasemmiston puolue arvostelee EU:ta yksipuolisesta suhtautumisesta Israelin ja Palestiinan konfliktiin ja katsoo USA:n tuen ohella myös EU:n hiljaisuuden rohkaisseen Israelia sotatoimiin.

Euroopan vasemmiston vetoomuksessa vaaditaan Euroopan maiden hallituksia painostamaan Israelin hallitusta välittömään tulitaukoon, lopettaman sotilaallinen tunkeutuminen ja vetämään joukot laittomasti miehittämiltään alueilta. Euroopan vasemmisto esittää EU:lle myös Israelin ja Palestiinan raja-alueella Rafahissa olevan EU:n valvontatoiminnan laajentamista Gazan rajalle, EU:n Palestiinalle asettamien sanktioiden lopettamista ja toimia YK:n joukkojen lähettämiseksi suojelemaan siviiliväestöä ja yhteistä turvallisuutta alueella.

Lisätietoja Euroopan vasemmiston kotisivuilta www.european-left.org


Euroopan vasemmiston puolue 14.7.06:

Ajankohtaista